*Nettavisen* Nyheter.

Vi tester skannere

Tidens tann tærer på de gamle og uerstattelige familiebildene og filmremsene. En skanner kan være redningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Canon CanoScan 8800: Best av de rimelige skannerne i testen.

Canon CanoScan 5600F: Enkleste modell fra Canon

Epson Perfection V300: For tålmodige sjeler med begrenset budsjett

Klikk på bildet for å forstørre.

HP Scanjet G3110: Grei på papirbilder, men ikke til dias.

Plustek OpticPro ST64+: Mye støv for litt for mange penger.

Epson Perfection V700: Et ypperlig valg.

HP Scanjet 8300: Mangler den nyttige støvsensoren.

LYD & BILDE: Et stort problem ved gammeldags, anaolog fotografering er at fargene blekner og filmen blir sprø.

Minnene svinner, bokstavelig talt, men heldigvis finnes det en enkel løsning: Å skanne bildene inn på datamaskinen. Til dette kan vi ikke bruke en hvilken som helst skanner, men må ha en spesialisert filmskannner.

Her har vi testet fem skannere som koster fra rundt én til to tusenlapper en overkommelig sum for å redde barndomsbildene.

Fulltreffer fra Canon

Canon CanoScan 8800
Vurdering: ***** Best i sin prisklasse!
Pris:kr 2150


Har utmerket resultat og imponerende funksjoner i forhold til prislappen. Det er sju hurtigtaster på lokket, med samme funksjoner som den billigste modellen fra Canon. På tilbehørssiden har det imidlertid skjedd litt.

En større gjennomlysningslampe gjør at man kan skanne to remser film om gangen. Nytt er også en holder for film i 120-format. Takket være støvsensoren fjernes støy fra bildene på en god måte.

Detaljgjengivelsen og toneomfanget er meget bra, og skarpheten får også godkjent. I det minste om man benytter programvarens avanserte posisjon og gjør korrekte innstillinger.

I automatisk modus er vi derimot ikke like imponerte, og svart-hvitt-fotografiene når ikke opp på samme nivå som fargebildene. Likevel med så bra ytelse, sjenerøs programpakke og fremfor alt en sensor for støv og riper, er skanneren verdt hver krone og mer til.

Les mer om testen av Canon CanoScan 8800 her

Stilfull middelmådighet

Canon CanoScan 5600F
Vurdering: ****
Pris: kr 1450


Med den billige Canon CanoScan 5600F får man akkurat det man forventer, verken mer eller mindre. Den enkleste av Canons modeller er både stilren, robust og stabil.

På lokket sitter sju hurtigtaster. Foruten de vanlige for skanning, kopiering og sending av bilder som e-post, finnes praktisk nok knapper for å skanne direkte til PDF.

For å skanne film og dias medfølger en adapter som man legger på selve glasset. Den har plass til opptil seks filmruter eller fire diasbilder. Resultatet ble ikke helt tilfredsstillende. En ensfarget skjorte manglet detaljer, og mange toner forsvant på veien noe som fikk skjorta til å se platt og livløs ut.

Vi fikk dessuten varierende skarphet mellom ulike skanninger av samme bilde. Spesielt fremtredende ble dette ved dias-skanning, noe som viser at skanneren har problemer med økt avstand fra glasset.

Derimot er fargegjengivelsen relativt korrekt. For sin prisklasse er skanne-resultatet helt greit.

Les mer om testen av Canon CanoScan 5600F her

Billig kvalitet

Epson Perfection V300
Vurdering: ****
Pris: kr 1100


Til tross for den moderate prisen kan man få et meget godt resultat fra Epson Perfection V300. Men man bør ikke ha det for travelt.

I fronten sitter fire knapper for å kopiere til en skriver, sende bildene med e-post, skanne til PDF og slå strømmen av/på. Å fjerne beskyttelsen fra gjennomlysningslampen går ganske lett, men den føles veldig tynn og puslete, og kan nok ødelegges ved uforsiktig håndtering.

Rammen for å skanne film rommer enten én filmremse eller fire diasbilder.

Rammen er litt svakere enn på de mer påkostede modellene. Derimot er bildekvaliteten er overraskende høy for en såpass billig skanner. Skarpheten er godkjent, detaljgjengivelsen bra.

Skanneren får til diasbildene på en god måte, selv om den selvsagt ikke har noen sensor for støv og riper.

Det er ikke samme spenst i bildene som hos de dobbelt så dyre konkurrentene, men det kan man heller ikke forvente.

Har du begrenset budsjett og kan vente tålmodig mens skannejobben gjøres, kommer du ikke til å bli skuffet over resultatet.

Les mer om testen av Epson Perfection V300 her

Budsjettskanneren

HP Scanjet G3110
Vurdering: ***
Pris: kr 1000 kroner


Mangesidig programvare og imponerende spesifikasjoner til lav pris kan virke forlokkende, men resultatet blir også deretter.

På HP Scanjet G3110 er det en stor knapp som setter i gang skanningen, mens mindre knapper skanner til PDF, sender bildene med e-post og kopierer til en skriver.

Løsningen for å montere filmen er virkelig annerledes. I stedet for å ha løse plastrammer som man legger på glasset, settes filmen eller diasbildene i en holder rett på selve lokket.

Det gjør riktignok at man bare kan skanne én filmremse eller fire diasbilder om gangen, men på den andre siden slipper man å holde rede på og håndtere de skjøre rammene.

Sluttresultatet ble dessverre ikke bra nok. Detaljgjengivelsen er middelmådig og fargene utvannet. Dessuten føles det som hele bildet er litt ute fokus, noe som gir et tåkete og blekt inntrykk.

Skanneren har også problemer med kornethet. Dette vises tydeligst for film og dias, mens papirkopier fungerer noe bedre. Som filmskanner får den ikke godkjent, men den duger til å skanne enkeltbilder der kvaliteten ikke er så viktig.

Les mer om testen av HP Scanjet G3110 her

En skuffelse

Plustek OpticPro ST64+
Vurdering: ***
Pris: kr 1900


Plustek OpticPro ST64 har gode forutsetninger, men programvaren og mangelen på støvhåndtering gjør at den snubler på mållinjen.

På fremsiden finner vi knapper for å kopiere til en skriver, starte OCR-innlesing og sende bildene med e-post. Derimot merkelig nok ingen skanningsknapp, men det kan man programmere reserveknappen til.

Filmholderne som følger med, greier tre filmremser og hyggelig nok storformat. I den siste holderen får seks dias elle ett enkelt mellomformat plass.

Fargegjengivelsen er meget bra, og det er ingen påtakelige fargestikk til noe hold.

Bildene blir ok, men derimot har Opticpro problemer med kornethet i filmskanningen.

Har man dessuten urenheter eller riper i originalen, finnes det ingen håndtering av det. Man må altså etterbehandle bildene en hel del for å få et akseptabelt sluttresultat.

I denne prisklassen kan man faktisk kreve bedre ytelse og funksjoner for å raskt komme i mål.

Les mer om testen av Plustek OpticPro ST64+ her

FOR IVRIGE AMATØRER

En seriøst fotointeressert amatør vil kanskje bla opp noen tusenlapper ekstra for en god filmskanner. Vi har testet to mer påkostede skannere, som bruker samme teknikk som de rimeligere.

Ren perfeksjon

Epson Perfection V700
Vurdering: ***** Best i sin prisklasse!
Pris: kr 5800 kroner


Vi hadde høye forventninger til Epson Perfection V700, og den skuffet ikke. Vi liker en så enkel detalj som at lokket holder seg oppe av egen kraft i halvåpen stilling.

Her kan man ikke bare skanne tolv dias eller fire filmremser om gangen, det finnes også en holder for 120/220 og 4 x 5 tommer.

Oppløsningen er hele 6400 dpi, og den har bildeforbedringsteknikken Digital ICE som jobber med riper og smuss. Dessuten bruker den to linser, noe som gir et bedre dyp for skarpheten ved filmskanning.

Man må være veldig pirkete dersom man skal klage på noe når det gjelder bildekvaliteten. Utmerket fargegjengivelse, bra skarphet uansett type fotografi og meget bra kontrast.

Bedre enn dette blir det ganske enkelt ikke med en flatbed-skanner, da må man gå opp til profesjonelle, spesialiserte filmskannere. Og da havner man i en helt annen prisklasse.

Er man seriøst fotointeressert og kvaliteten er det viktigste, skal man definitivt koste på seg en Perfection V700.

Les mer om testen av Epson Perfection V700 her

Kjempe med støvproblem

HP Scanjet 8300
Vurdering: ****
Pris: kr 4700


HP Scanjet 8300 er en kjempe av et apparat, og det er tungt som bly. En praktisk skuff i bunnen rommer alle holdere for ulike fotografier. Foruten en filmholder for tre remser og en diasholder for åtte fotografier, finnes en ramme for enkeltbilder i mellom- og storformat.

HP liker knapper, og det er derfor ikke overraskende av vi finner hele 14 knapper i fronten. Foruten uvanlig mange for kopiering, finnes direkteskanningsknapping og faktisk fire programmerbare knapper. HP Scanjet 8300 har en omfattende programpakke, men holder dessverre ikke når det kommer til funksjonalitet.

HP overrasket oss likevel med både bra skarphet og fargebalanse. Derimot er det en skandale at man må sitte å redigere bort urenheter i bildene manuelt.

Det er imidlertid et mindre problem for papirkopier, der skanneren gjør en meget god jobb. Selv om den i grunnen gir god bildekvalitet, er mangelen på støvsensor en så stor strek i regningen at det må bli fratrekk i vurderingen.

Les mer om testen av HP Scanjet 8300 her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.