*Nettavisen* Nyheter.

Vi tester Spotify i bilen

ON THE ROAD: Dårlig Edge-dekning setter en effektiv stopper for musikken din. Husk å holde fokus på veien.

Med stabil forbindelse kan du fint bruke Spotify i bilen over mobilnettet. Men det koster.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er ikke en uvanlig beskjed å få i grisgrendte strøk.

Klikk på bildet for å forstørre.

All verdens musikk i bilen.

AMOBIL.NO: Enkelt forklart er Spotify en tjeneste som gir deg tilgang til "all" musikk med PC-en din. Du kan søke opp artister og spor, og deretter spille musikken direkte, uten å vente på nedlasting.

Les mer om Spotify på Hardware.no

Siden vi i Amobil.no er mest opptatt av mobiltelefoner og alt rundt, stilte vi oss naturlig nok spørsmålet "Kan jeg bruke Spotify i bilen?". Slik gikk det:

Les også: Koble mobilen til PC-en!

Kan vi bruke det i bilen?

La det være sagt at Spotify er rimelig båndbreddeintensivt. Musikken spilles av med en bithastighet på 160 kbps, og Spotify-avspilleren mellomlagrer også en hel del musikk underveis.

Mobiloperatørene har sagt at de ikke er glad i ekstrembrukere, og å bruke Spotify via mobilnettet må sies å være ekstremt sett fra et operatørståsted. Dersom mange bruker Spotify over mobilnettet samtidig vil det skape kapasitetsproblemer.

Les også: Vi tester Gulesider 1880 Navigasjon

PC på passasjersetet

Sportify finnes foreløpig bare til Windows og Mac OS, så vi har brukt en mobiltelefon sammen med PC i dette forsøket. Dette kan være en aktuell løsning for mange, enten du har PC bygget inn i bilen, har en liten nett-PC eller ikke er redd for å ta med deg en vanlig bærbar PC i bilen.

Les også: Slik bygger du PC i bilen

Det ligger en del tekniske utfordringer i å skulle bruke et så båndbreddeintensivt program i mobilnettet, og samtidig bevege deg over større avstander.

For det første kan internettilkoblingen brytes når du roamer (mobilen din skifter basestasjoner). For det andre må nedlastingshastighetene fra de forskjellige basestasjonene være høye nok til at avspillingen ikke blir avbrutt.

Og for det tredje må handoveren gå smertefritt. Det vil si når tilkoblingen skifter fra 3G-nettet til GSM-nettet.

Spotify klarer å være koblet fra nettet en stund dersom du har god nedlastingshastighet. Dette er fordi programmet mellomlagrer en del musikk på harddisken på PC-en, og fortsetter å spille av til mellomlageret er tomt.

Nedlastningshastigheter

Før vi satte i gang undersøkte vi om det i det hele tatt er mulig å bruke Spotify via mobilnettet. Som ventet fungerer det helt perfekt over super-3G. Spotify anbefaler en nedlastingshastighet på minst 256 kbps.

I super-3G-nettet er nedlastingshastighetene i praksis minst rundt 1 Mbps, noe som er mer enn nok.

Edge var vi mer skeptiske til. Nedlastingshastighetene over Edge er vanligvis rundt 200 kbps, noe som er under grensen Spotify anbefaler.

Overraskelsen var derfor stor da vi fant ut at Edge-tilkobling fungerer rimelig bra. Musikken stoppet riktignok opp innimellom, men ikke verre enn at det kan godkjennes.

Det er likevel viktig at du lukker ned MSN, Windows Update og andre programmer som bruker internettilkoblingen dersom du skal være koblet til med Edge. Det skal ikke mye aktivitet til før Edge blir for tregt.

Over super-3G starter musikken vanligvis med en gang du klikker på en sang. Over Edge må du ofte vente inntil fem sekunder før musikken starter.

I teorien skal det altså være fullt mulig å bruke Spotify i bilen.

Mest for urbane strøk

Til testen brukte vi en Sony Ericsson Xperia X1i som vi koblet til PC-en med en USB-kabel. Vi har testet med både Telenor- og Netcom-abonnementer på samme strekning.

I praksis viser deg seg at det faktisk fungerer veldig bra å bruke Spotify i bilen. Det krever at du kjører i et rimelig tett befolket område hvor operatørene har bygget ut super-3G for at det skal fungere optimalt. Når dekningen blir dårlig stopper musikken fort opp, noe som etterhvert blir et ganske stort irritasjonsmoment.

Det er imidlertid et stort "men". Så snart du beveger deg ut fra byen, og kjører steder hvor 3G-, og spesielt Edge-dekningen ikke er på topp, vil nedlastingshastigheten bli treg.

Konklusjon

Så er spørsmålet om dette er noe å satse på å bruke Spotify i bilen i det hele tatt. Greit nok så kan du sette opp dine egne spillelister, men i lengden er det nok best for både lommeboken og forholdet til operatøren at du baserer deg på musikk lagret på en MP3-spiller, CD eller annet lagringsmedium.

Men: Hadde vi hatt PC innbygget i bilen og kjørt mye i og rundt byen, hadde vi glatt satset på Spotify i bilen.

Les hele saken på Amobil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.