Gå til sidens hovedinnhold

Vi tør ikke å bo her lenger

Beboere i Platous gate 4 har de siste ukene vært vitne til at blokka deres får stadig større sprekker, som følge av utbygginga på Helga Helgesens plass.

GRØNLAND: Vi frykter at hele huset kan falle sammen. Vi tør ikke å bo her lenger, sier beboer i Platous gate 4 Nerkez Mackic fortvilet.

Mackic er selv sivilarkitekt, og mener skadene på bygningene bare vitner om en ting her er det fare på ferde.

Hele huset er bygget på leire, og det blir verre og verre for hver dag, sier han.

Redde

Det var etter at bygningsarbeidende ble satt i gang i februar at beboerne i Platous gate første gang merket bevegelse på gården. Etter dette tok de kontakt med både Plan- og bygningsetaten og Skanska, men de har hele tiden blitt forsikret om at de bor trygt. Det tviler beboerne sterkt på.

Vi er redde, og ingen vil hjelpe oss. Jeg synes det er rart at man ikke har en instans hvor man kan klage inn slike saker, sier Mackic, som forteller at ved flere tilfeller har skadene blitt så store innvendig i leilighetene at de har hatt problemer med å lukke dørene.

Jeg fikk verken åpnet eller lukket dørene. Det var noen her fra et firma som Skanska hadde leid inn og fikset det, men sprekkene har de tydeligvis ikke tenkt å gjøre noe med, sier han.

Får ikke solgt

Flere beboere ønsker nå å selge leilighetene sine, men sier de ikke får solgt på grunn av de store skadene på bygningene.

Hvem vil bo her? spør Mackic retorisk, og sier de frykter hva som vil skje med boligene deres når Skanska etter planen skal begynne å sprenge på nabotomta i løpet av uka.

Vi lurer på hva som skjer da. Jeg har merket at det knirker i gården flere ganger, og ved et tilfelle gikk jeg til politiet for å anmelde saken, men de mente de ikke kunne gjøre noe, sier Mackic.

Ingen fare

Østkantavisa har fått tilgang til redegjørelsen Skanska har sendt til både beboerne og Plan- og bygningsetaten. Redegjørelsen er laget på bakgrunn av bekymringsmeldingen fra beboerne, og her hevder Skanska at arbeidene ble stoppet da setningsskadene ble påvist.
«Arbeidene med borring for stålpeler ble da stoppet og det er nå innkjøpt mer skånsomt system for borring av peler. Etter dette har bygget ligget i ro» hevdes det i rapporten.

Videre heter det at det ikke er fare for at gården i Platous gate 4 kan rase ut, og at Skanska har vurdert situasjonen med en geotekniker.

«Vi kan berolige dem (beboerne journ. anm.) med at vi benytter oss av en av de mest erfarne ekspertene i landet på området», skriver Skanska i sin rapport.

Ber om erstatning

Likevel er ikke beboerne trygge, og mener Skanska umiddelbart må rette opp i skadene.

De sier at vi må regne med skader, men hvorfor skal vi måtte regne med det? Vi har ikke bedt om denne utbyggingen. De sier at vi må gå til sak mot Skanska hvis vi vil ha erstatning, men det koster oss penger. Vi har ikke råd til det, sier Mackic, og får støtte fra flere andre beboere.

Skanska har sagt at de må se på situasjonen når de er ferdig med å bygge. Det kan jo ta halvannet år til. Vi får bare håpe vi lever da, at ikke gården har rast ut, sier Anne Britt Smestad.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter