Gå til sidens hovedinnhold

- Vi trenger Nordstrands hjelp!

Oslo kommunes kamp mot tagging mangler oppslutning blant befolkningen på Nordstrand. Så langt har bare åtte personer benyttet seg av tilbudet fra Stopp Tagging Ordningen.

Nordstrand bydel er blant Oslos hardeste rammede områder hva gjelder tagging. Men siden Oslo kommune tidligere i år innlemmet bydelen i Stopp Tagging Ordningen, har Rune Kjennerud og Graffiti Rengjøring AS jobbet på spreng for å få fjerne tags fra kommunale vegger. Vi møter ham sammen med prosjektansvarlig Kjellaug Løken ved Ekebergveien, hvor en vegg skal rengjøres og tagging fjernes. Og Løken er klar i sin oppfordring:
- Skal Nordstrand bli en ren bydel, er vi avhengig av oppslutning fra beboerne, maner hun.
- Tagging på kommunal eiendom fjerner vi fortløpende, men næringslivet og det private må selv ta steget og sørge for taggefrie hus og forretningsbygg.
Ved å melde seg på det kommunale prosjektet lover hun fasader fri for graffiti innen 48 timer etter at det blir meldt fra. Men dette hjelper lite så lenge interessen er så lav.

Varmtvann og voks

Siden prosjektet ble startet opp i 2001, har omfanget gradvis økt og hvert år har nye bydeler blitt innlemmet i ordningen. I år var det Nordstrand og Alnas tur, men hittil har pågangen fra Nordstrands befolkning latt vente på seg. Når skoleferien nå nærmer seg slutten, har ikke mer enn 8 personer kontaktet Stopp Tagging Ordningen. Kjellaug Løken, som selv er bosatt på Nordstrand, stiller seg uforstående til dette og ser ingen grunn til å la være å melde seg på. Selve graffitifjerningen foregår ved hjelp av voks og varmtvann og er fullstendig fri for kjemikalier. Prisen er satt til 18 kroner pr. løpemeter fasade, den laveste av alle bydelene, og hun er fast i troen på at uansett hvor mange ganger en vegg må rengjøres så skal kampen mot tagging vinnes.
- Ofte kommer taggerne tilbake etter at en vegg er rengjort og gjentar bedriften, men selve fjerningen går fort, vi har kort responstid og etter 7,8, 9 ganger gir de alltid opp.

Forebyggende basket

Hun er kjapp med å poengtere at selve rengjøringen bare er en del av prosjektet hun leder, og at det er vel så viktig å jobbe forebyggende med direkte fokus på barn og unge. Alternative måter å bruke det offentlige rom på er viktig, og hun hevder å kunne vise til resultater også her.
- Nyrekrutteringen er svært lav, noe som er ekstra positivt når vi ser at mange unge går veien til andre former for kriminalitet via graffiti. Vi får mye positiv tilbakemelding på våre arrangementer, særlig da vår årlige basketballcup, og informasjonsarbeidet vi gjør i skolen ser ut til å ha ønsket effekt, opplyser hun.
- Hovedpoenget er at tagging aldri skal være på moten, og ungdommene som driver med dette må få andre ting å bruke tiden på. For det er tross alt ressurssterke unge mennesker dette er snakk om, tagging burde ikke være noe alternativ for dem, avslutter Løken.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre