Gå til sidens hovedinnhold

Vi velger tøffere ferier

Nordmenn tar med seg hobbyen og søker nye utfordringer også på ferie.

Eventyrlystne nordmenn vil gjerne oppleve kjente reisemål som Mount Everest.

Det kan være deilig å flate ut i en solseng og dorme til lyden av bølgebrus på ferie. Men nordmenns ferieuker fylles stadig oftere av langt mer aktivt innhold, skal vi tro daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk.

– Mange nordmenn har reist mye og vil prøve noe nytt. I tillegg finnes det mange som er opptatt av å være i god fysisk form. Det vil de også ta med i ferien og kombinere med en opplevelse, sier Kolderup.

Ekspedisjoner

Hvitserk spesialiserer seg på det de kaller naturbaserte ferier og eventyrreiser, og arrangerer blant annet ekspedisjoner over Grønland og til Sydpolen. Men også luftige klatreruter, toppturer til fots og vandresafarier er blant turene de har på menyen.

– Etterspørselen etter slike aktive turer er sterkt økende, men det er fremdeles en nisje, sier redaktør Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond.

Det er likevel ingen tvil om at tempoet har tatt seg opp blant ferierende nordmenn, mener redaktøren.

Selv med flere konkurrenter på markedet formidlet Hvitserk rekordmange opplevelsesreiser i fjor. Mest entusiasme viser vi for de mest kjente reisemålene, slik som tur til basecamp på Mount Everest og toppen av Kilimanjaro, eller skitur over innlandsisen på Grønland, ifølge Kolderup.

– Man vil gjerne dra til plassene man har hørt historier om, og som også andre kjenner til. Gjestene våre drar mest for sin egen del, men de synes nok også det er litt stas å ha noe de kan skryte litt av på jobben, sier han.

Hobbytur

Store ekspedisjoner koster mye penger og tar lang tid, men en aktiv ferie er ikke ensbetydende med adrenalinfulle grep i en stupbratt fjellvegg eller milevis på ski i isødet.

Flere slenger også vandreskoene i sekken eller tar med seg sykkelpumpa når de skal på ferie, forteller butikksjef Raymond Haase ved reisebutikken Nomaden.

– Vi setter gjerne av to-tre uker til å vandre, sykle eller padle. Tilbudet har blitt bedre, men vi har også blitt mer bevisste på hva vil bruker ferien på. Vi tar med hobbyen på tur, sier Haase.

Alpene og Pyreneene er populære reisemål for vandring, og i løpet av det siste tiåret har pilegrimsvandring til den spanske byen Santiago de Compostela seilt opp som en favoritt.

Økt interesse for ferier med høyt aktivitetsnivå skyldes også at folk har lyst til å gjøre noe mer ut av tida, som det jo ikke er altfor mye av, tror Sandra Lappegard, som er redaktør i turmagasinet UTE.

– Mange bruker nok en arrangør for å komme i gang med de større turene. Guidet tur har blitt mer vanlig og akseptert også i Norge, sier hun.

Nye land

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenns reiselyst har tatt seg opp. Vi hadde 6 prosent flere feriereiser i fjerde kvartal i fjor sammenlignet med samme periode året før.

Blant de 17,3 millioner feriereisene vi dro på i hele fjor, gikk 6,7 millioner til utlandet. Mens antall feriereiser innenlands har sunket de siste årene, har det årlige antallet utenlandsreiser økt med nesten 2 millioner på seks år.

Med en norsk økonomi som foreløpig ser ut til å greie brasene, er det lite som tilsier at ferieringen tar slutt med det første.

– Asia var det nye store på 1990-tallet. I løpet av 2000-tallet har Sør-Amerika blitt et helt vanlig reisemål. Nå kan jeg ikke skjønne annet enn at Afrika står for tur. Kontinentet byr på så mye mer enn sultkatastrofer og krigssoner, sier Haase.

Holde ferien i Oslo? SkjeriOslo gir deg overnattings og opplevelsestips!

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene