RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi velger ved


FORNØYD FAMILIE: Familien Dick Halvorsen har fått en nytt samlingspunkt i stua. Lise-Lotte Dick så på mange ovner før hun bestemte seg. (Foto: Carl Martin Nordby)
FORNØYD FAMILIE: Familien Dick Halvorsen har fått en nytt samlingspunkt i stua. Lise-Lotte Dick så på mange ovner før hun bestemte seg. (Foto: Carl Martin Nordby)
Det miljøvennlige valget av ovn er rentbrennende og har riktig størrelse.

Vedfyring er en del av den norske folkesjela. Når gradestokken nærmer seg de blå tallene og høstmørket kommer krypende allerede ved middagstider, knitrer det optimistisk i peiser og ovner over det ganske land.

CO2-nøytralt

Vedfyring er like mye kos som tradisjon, men det er også CO2-nøytral oppvarming.

Treverk som brenner, slipper ikke ut mer CO2 enn treverk som råtner. Dette gjør ved til en miljøvennlig energikilde – som er lett tilgjengelig for folk flest.

– Det er tradisjon for vedfyring i hus. I tillegg kommer komfort og økonomi. For folk i enebolig er vedfyring både billigst og mest miljøvennlig, sier Frode Olav Gjerstad, seniorrådgiver Enova.

Selv om vedfyring i utgangspunktet er billig og CO2-nøytralt, har folk fått øynene opp for rentbrennende ovner. I disse tilføres sekundær luft slik at uforbrent gass og partikler fra primærforbrenningen utnyttes.

Rentbrennende ovner bidrar til mindre svevestøv. I byer og tettsteder kan svevestøv være et miljøproblem.

– Det finnes over 100 ovner på markedet med miljømerket Svanen. En ny rentbrennende ovn har som varmekilde en virkningsgrad på opptil 80 prosent. Det er likevel viktig å fyre med tørr ved og ikke tørke veden i ovnen. Ett kilo tørr ved har en energimengde tilsvarende 3,5 til 5 KWh. Jo tørrere veden er, jo mer energi og varme får du, sier Frode Olav Gjerstad.

Estetikk i hjemmet

Da Lise-Lotte Dick og familien pusset opp leiligheten, ønsket de seg samtidig en vedovn. Det viktigste kriteriet for familien var at de kunne se flammene og oppleve ordentlig peiskos. Det var umulig med den gamle kaminen.

– Du skal kunne se, lukte og kjenne at du fyrer med ved. Vi valgte en ovn med mest mulig glassvegger, det vil si noe helt annet enn kaminen vi hadde. Nå kan du se flammene fra både gangen, stua og soverommet, sier Lise-Lotte Dick.

Familiehygge veide tyngst, forteller hun:

– Vi tenkte lite på effekt og varme da vi valgte ovn. Det estetiske var det viktigste for oss, og jeg så vel på ti modeller før jeg valgte denne. Uansett varmer den mer enn nok for oss. Om vi fyrer for mye, må vi åpne vinduene.

Design på hytta

Om trivselsfaktoren på norske hytter har steget, er vanskelig å si. Hyttestandarden har i alle fall økt betraktelig de siste årene, også når det gjelder vedfyring.

Mye av hyttekosen er å samles rundt flammene.

– Kunder er opptatt av trivselsfaktoren ved vedfyring. Ved appellerer til urinstinktet i oss, derfor synes vi det er hyggelig å se på bål. Modeller med stort glass selger bra. Dette gjelder både hjemme og til fritidsbruk, sier Morten Fjellstad, daglig leder i peisspesialisten Bo Bedre.

Peissalget i Norge holder seg stabilt, selv om folk nå velger rimeligere modeller enn de kanskje ville gjort for noen år siden. Morten Fjellstad mener uansett at peis er et produkt det er verdt å legge litt ekstra i.

– Det er ikke alltid enkelt for kunden å skille ildsteder fra hverandre med tanke på kvalitet. Det er mange små detaljer som i sum utgjør et bra produkt, eksempelvis låsemekanismen du ikke ser. Det er verdt å bruke penger på detaljer, mener Fjellstad

Rimelig og hyggelig

Ved er i utgangspunktet rimelig energi. Men skal du spare penger, må du gjøre mer enn å hogge veden selv.

– Om det lønner seg å fyre med ved, kommer for det første an på tilgangen din. Det er dyrt å belage seg på småsekker på bensinstasjoner. Hogger du selv, får du både god mosjon og sparer penger. Men vil du virkelig spare, må du gjøre mer enn bare å finne rimelige energiløsninger. Du må også redusere forbruket ditt, sier Frode Olav Gjerstad.

Selv om nye ovner er både lekre og rentbrennende, må man tenke gjennom behovet sitt. Det estetiske må veies opp mot behovet for varme. For ovner er tross alt en energikilde.

– De fleste trenger ikke kjempeovner. Det et er viktig å få rett størrelse, det vil si noe som både ser bra ut og gir rett effekt. Ved er punktfyring og kan generere opp til 12 Kwh. Jeg ville ikke vært i nærheten av den varmen, sier Morten Fjellstad.

Lise-Lotte Dick synes det er betryggende at boligen har ulike varmekilder:

– Det er en god følelse på alle måter å fyre med ved. Jeg liker tanken på at jeg ikke kommer til å fryse selv om strømmen skulle gå, sier Lise-Lotte Dick.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere