Gå til sidens hovedinnhold

– Vi vil aldri glemme

Over 5000 mennesker samlet seg på Youngstorget i kveld for å markere at det i dag er ti år siden drapet på Benjamin Hermansen.

SENTRUM: Videre gikk fakkeltoget opp Karl Johan og endte på Universitetsplassen. Nøyaktig samme rute som ble gått av 40.000 mennesker for ti år siden.

– Som nasjon mistet vi fotfestet på akkurat denne dagen for ti år siden, sa statsminister Jens Stoltenberg under markeringen.

2_BREDDE:

Jens Stoltenberg holdt appell for Benjamin Hermansen. FOTO: LINN SKULSTAD

SE BILDER: FAKKELTOG FOR BENJAMIN HERMANSEN

Han understrekte at minnemarkeringen både skulle minne Benjamin Hermansen, men også vise at Norge er et land som tar avstand fra rasisme.

LES OGSÅ: Holmlia minnet Benjamin Hermansen

Også kunnskapsminister Kristin Halvorsen deltok på markeringen.

– Bruk sinnet til ny energi, sa hun, og fortsatte:

– Jeg sto her med dere for ti år siden, og husker hvor sinte vi var, hvor triste vi var og hvor maktesløse vi følte oss. Bruk disse følelsene til å bekjempe rasisme, slik at ingen lider samme skjebne som Benjamin, sa Halvorsen.

LES OGSÅ: Benjamin Hermansen-drapet har fått store ringvirkninger

Minnes av vennene fra Holmlia

– For ti år siden gikk vi barna på Holmlia fra å være naive barn til kritiske voksne. Vår verden ble snudd på hodet fordi noen nynazister lekte gud, sa Benjamins jevngamle venninne, Beatriz Jaquotot.

4_HØYDE:

Over 5000 møtte opp i fakkeltoget onsdag kveld. FOTO: LINN SKULSTAD

SE BILDER: FAKKELTOG FOR BENJAMIN HERMANSEN

Hun forteller om den dagen hun ble vekket for ti år siden til budskapet om at hennes nære venn var blitt brutalt drept.

– Benjamin, du skulle opplevd ditt første kyss. Du skulle tatt en utdannelse og gjort moren din stolt, og du skulle spilt fotball. Dette tok de som drepte deg fra deg. Og det aksepterer vi ikke. Vi vil aldri glemme deg. Og vi savner deg, sa hun på vegne av seg selv og vennene til Benjamin fra Holmlia.

UNGDOMSRÅDET: VIL HA RASISME UT AV ORDBØKENE

Avsluttet på Universitetsplassen

Med den velkjente sangen «Song to Benjamin» i bakgrunnen beveget folkemassen seg opp Karl Johan, før de endte opp på Universitetsplassen. Foran i fakkeltoget gikk Benjamins minnefond, Holmlia skole og Holmlia sportsklubb.

– Pakistanervitser er ikke morsomme. Det er heller ikke greit at noen får bord på en restaurant, mens andre ikke får, sa ordfører Fabian Stang.

FOLK I FAKKELTOG: - Jeg liker ikke rasisme

3_BREDDE:

Ditt liv var ikke forgjeves, sa Gunnar Stålsett om Benjamin Hermansen. FOTO: LINN SKULSTAD

Sammen med tidligere biskop Gunnar Stålsett møtte han fakkeltoget på universitetsplassen.

– Unge, vakre, sterke Benjamin. Ditt liv har ikke vært forgjeves. Det har vi fått bekrefte i fakkeltoget i kveld, sa den tidligere biskopen i sin appell.

– Nå må vi stå sammen

André Eriksson, Shahrukh Khan og Amal Abdinne fra ungdomsrådet i Bydel Søndre Nordstrand vektla hvor viktig det er at ungdommene på Holmlia tar vare på hverandre og står sammen mot rasisme.

– Dette kan ikke skje igjen. Vi oppfordrer alle til å melde dere inn i antirasistiske organisasjoner, avsluttet de foran folkemengden.

SE BILDER: FAKKELTOG FOR BENJAMIN HERMANSEN

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk