RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viggos tøffe vei


FAR OG SØNN: Verden har gått til hundene i John Hillcoats «The Road» (norgespremiere 19. februar). Det er opp til Viggo Mortensen å holde liv i seg selv og junior (Kodi Smit-McPhee). (FOTO: Filmweb)
FAR OG SØNN: Verden har gått til hundene i John Hillcoats «The Road» (norgespremiere 19. februar). Det er opp til Viggo Mortensen å holde liv i seg selv og junior (Kodi Smit-McPhee). (FOTO: Filmweb) Foto: Macall Polay
Han fikk verken være tjukk eller kjekk. Men «The Road» var først og fremst en indre jobb, ifølge Viggo Mortensen (51).

Han fikk verken være tjukk eller kjekk. Men «The Road» var først og fremst en indre jobb, ifølge Viggo Mortensen (51).

Det er en oppsiktsvekkende slank utgave av Viggo Mortensen som treffer pressen under London Film Festival. Hovedrollen i australieren John Hillcoats «The Road» (norgespremiere 19. februar) har åpenbart krevd sin mann.

– Ja, jeg gikk litt ned i vekt. Ja, John lånte meg en del filmer han var inspirert av. Ja, vi snakket om visse typer litteratur. Alt dreide seg om å få meg i en bestemt sinnsstemning, forklarer Mortensen, uformelt antrukket i jeans og mørk skjorte.

– Dette handlet nemlig mindre om ytre faktorer enn å våge å åpne seg fra innsiden. Vi måtte være tøffe nok til å blottstille alt og bare håpe det fungerte. Det var en indre jobb i større grad enn noe jeg har vært borti før.

Apokalypse nå

«The Road» er bygget på texaneren Cormac McCarthys bestselger ved samme navn fra 2007. Vi møter faren som prøver å holde liv i seg selv og sønnen etter at verden – av en eller annen grunn – har gått i hundene. Miserable, men ikke uten håp, prøver de å nå kysten før kannibaler og annet rakkerpakk får has på dem.

– Jeg er stor fan av McCarthy. Jeg har lest alle bøkene hans. Selv om «No Country for Old Men» ble veldig berømt etter filmatiseringen, er «The Road» den med bredest appell. Den er mer «rett fram», og dilemmaene i den er begripelige for enhver kultur, hevder Mortensen, som mener briten Joe Penhall har levert et førsteklasses manus.

– Det ble bare bedre og bedre ettersom det ble finstemt før opptak. Inkludert «Ringenes Herre», og alt annet jeg har vært med i eller sett, tror jeg dette er den mest trofaste adapsjonen som er laget. Den følger forelegget til bokstavnivå.

Hjerteknuser

Hillcoat & Co. skal ha tatt i bruk 50 forskjellige innspillingssteder, fordelt på fire amerikanske stater. Mortensen – fortsatt mest kjent for innsatsen som Tolkien-helten Aragorn – er like imponert over motspiller Kodi Smit-McPhee.

– Gutten i historien er en hjerteknuser. Da jeg ble castet, var jeg bekymret for om vi greide å finne ham. Heldigvis gjorde vi det, sier han.

– Som skuespiller er du aldri bedre enn dem du samarbeider med. I dette tilfellet gikk crewet rundt med sine egne eksemplarer av boka til enhver tid. Da føler du deg støttet. Da kan du overgå dine egne ferdigheter, fortsetter Mortensen.

– Alle var liksom på den samme reisen. Jeg følte vi nådde fram sammen.

Veien inn

– Hvordan forberedte du deg til en så krevende rolle?

– Siden jeg naturligvis ikke kunne se så velfødd ut, spiste jeg mindre og holdt bedre øye med kostholdet. Men etter et visst punkt gikk det mest på å tro det var mulig. Det er derfor jeg liker å jobbe i filmer, fordi det er så mye som skjer hinsides teknikk. Det finnes elementer som ikke kan forklares.

– Du er selv far – var det av betydning?

– Ja, både for meg og John ble det en vei inn. Men du trenger ikke være forelder for å forstå denne historien. For oss var det et spørsmål om å være naken og ærlig. Og det ville ikke fungert hvis jeg ikke hadde en partner som Kodi, som greide å hale visse ting ut av meg – og vice versa.

– «The Road» deler visse utenomjordiske trekk med «Ringenes Herre»?

– På en måte gjør den det. Dessuten var «Ringenes Herre» et annet sånt «familieprosjekt» hvor crewmedlemmene gikk rundt med egne kopier av bøkene.

– Men dette er en ganske annen greie. Den ligger mye tettere opptil menneskets natur. Jeg tror du skal være ganske blokkert følelsesmessig, enten du liker filmen eller ei, om du ikke blir berørt av den.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere