RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vikingkurs på Grønlihytta

Har du lurt på hvordan ekte vikinger levde? I helgen fikk 15 ungdommer et lite innblikk i en hverdag ganske ulik sin egen, da de var med Alna Framlag på vikingkurs.

- Vi sov ikke så mye i natt, er det første vikingkursdeltakerne Helene, Hannah og Hillvi kan fortelle. Men ikke tro at det var på grunn av en mørklagt hytte midt i skogen, som var skremmende på jentene. Nei da, som ekte vikinger var det selvsagt en mobiltelefon som vekket dem.

Lærerikt og ufordrende

Helt fri fra 2005 var det kanskje ikke mulig å bli, og mobiltelefonen var unntaket som bekreftet regelen. Men for de 15 ungdommene som deltok på Alna Framlags vikingkurs var moderne hjelpemidler som strøm, lys og andre fasiliteter et fremmedord i helgen. Alt som skulle brukes eller fortæres i løpet av helgen måtte lages selv, noe som var både interessant og lærerikt for ungdomsgenerasjonen anno 2005.
Det har vært veldig morsomt, og vi har ikke savnet verken TV eller strøm, kunne venninnegjengen fortelle, mens tårene trillet over en løk som måtte kuttes før den skulle stekes på bålet.

Genuin interesse

Det var leder av Framlaget Solveig Oterdahl, som hadde ideen om et vikingkurs. Hun har selv en glødende interesse for vikingtiden, og stilte selvsagt opp i selvlagede smykker og vikingdrakt.
Vi har tatt utgangspunkt i historien om dronning Åslaug som levde på begynnelsen av år 900, og ønsker med dette å lære de unge om vikingtiden, samtidig som de kanskje får et nytt perspektiv på måten de selv lever på.
For i tillegg til å lage maten selv, ble det laget smykker, bål og trekopper. Og når mørket falt på måtte de klare seg med levende lys. Vikinglivet varte i underkant av to døgn, og skulle etter planen avsluttes med pil- og buekonkurranse med selvlagede redskaper søndag ettermiddag. Og selv om det kanskje var godt til slutt å komme hjem til strøm og ferdigmat, var det uten tvil en litt annerledes avslutning på høstferien for de 15 vikingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere