RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vikingskipene bør flyttes

BU-leder, Bjarne Ødegaard, frykter en videre utvikling av både Folkemuseet og Vikingskiphuset på Bygdøy i årene fremover. Begge har varslet ønsker om gigantiske utvidelser. Ødegaard reiser spørsmålet om vikingskipene bør flyttes.

BYGDØY: Bydelsutvalget (BU) fikk en sak til behandling for noen måneder siden om utbygging av Vikingskiphuset og Folkemuseet. De ønsker å bygge 10-12.000 nye kvadratmeter hver. Det er veldig mye, jeg må si jeg er veldig skeptisk, sier Ødegaard. Bydelspolitikerne vendte tommelen ned til begge museenes ønsker. Ødegaard mener ønsket om å bygge ut illustrerer hvilken presset situasjon turistmagnetene på Bygdøy nå er inne i.

Umoderne

Vikingskipene vises på en veldig lite tidsmessig måte. Huset er flott, men trangt og fullstendig umoderne. Her er det ikke plass til å presentere de fantastiske historiene knyttet til skipene. Ikke er det plass til å vise alt det de har liggende i magasiner heller, sier Ødegaard. Han mener mye peker i retning av at skipene bør flyttes til et nytt museum i Bjørvika, dersom det viser seg at en flytting er teknisk og økonomisk forsvarlig uten at gjenstandene blir ødelagt.

I dag fremstår rammene rundt vikingskipene som puslete. Å la museet bygge tusenvis av nye kvadrat på Bygdøy tror jeg ikke endrer det faktumet. Dessuten mener jeg en slik utbygging i mange etasjer vil ødelegge hele preget på Bygdøy. En koloss vil ikke passe inn, i forhold til småhusbebyggelsen i boligområdene. Den vil bryte med folkemuseets bygninger og den vil ødelegge vikingskipenes miljø. Etter å ha tenkt og tvilt atskillig, mener jeg vikingskipene bør flyttes til et sted der de kan vises tidsmessig og profesjonelt.


La resten blomstre

Det er trangt på Bygdøy. Flyttes én attraksjon, kan de som blir igjen få mer plass, sier Ødegaard. Han mener Riksantikvarens ønske om å verne bygningen skipene står i, ikke kan bestemme hvor skipene vises i fremtiden.

Alle museene higer etter bedre kvalitet og flere besøkende, men det er ikke plass til alle. Jeg synes det er veldig bra at vi nå har fått opp diskusjonen om alle sider av Bygdøy, sier Ødegaard. Han mener bydelspolitikerne må bli hørt i diskusjonen videre. Både om bygningers størrelse og miljøtilpasning, og ikke minst om trafikkløsningene knyttet til publikumstrafikken.


For mye trafikk

Trafikken til Bygdøy er allerede sprengt. Det er ikke gjort noe vesentlig med veiene hit siden 1906. Jeg mener derfor at det er vanskelig å se for seg utvikling av tilbudene på Bygdøy i en retning som trekker enda flere mennesker. Debatten som nå går om vikingskipenes fremtid, har så langt ikke tatt opp disse viktige rammevilkårene, mener Ødegaard. Han er overbevist om at diskusjonen om vikingskipenes fremtidige adresse etter hvert også må dreie seg om infrastruktur. Selv skulle han ideelt sett gjerne ha beholdt vikingskipene der de er og samtidig redusert trafikken, men han tror ikke det er veldig realistisk.

Det er nok mange Bygdøy-beboere som gjerne ser at vikingskipene blir værende der de er, tror Ødegaard.

Vikingskipene er en del av beboernes identitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere