RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vikingskipene tåler flytting

Det Norske Veritas har kommet fram til at vikingskipene på Bygdøy tåler å bli flyttet til Bjørvika.

BJØRVIKA: Datamodeller utført av Det Norske Veritas viser at de skjøre vikingskipene på museet på Bygdøy vil tåle en flytting til et nytt kulturhistorisk museum i Bjørvika, skriver Teknisk Ukeblad.
Hele skipet ble skannet med spesialutstyr, hvorpå det deretter ble laget en digital 3D-modell av skipet. Dermed fikk Det Norske Veritas det underlaget som var nødvendig for å kunne beregne hva skipet tåler av påkjenninger. Ikke en helt enkel jobb, da systemet egentlig er laget for kontrollberegninger av skip og stålkonstruksjoner, ikke for vikingskip i eik. Men her har man utført tester av eika, de beste testene viste en styrke på rundt 30 prosent av ny eik. Ekspertene i Det Norske Veritas mener at det er mulig å lage en transportramme som gir mindre belastning på skipet enn de belastningene skipet står med i dag.
Skipet har vært flyttet før. I 1926 ble skipet flyttet fra Oslo sentrum og ut til der de står i dag.
Kirsten Bjørndal ved Historisk museum har utredet en eventuell flytting, og mener et museum i Bjørvika er en bedre løsning enn at skipene blir værende på Bygdøy.
Det viktigste argumentet for flytting er at dagens bygning ikke fungerer. Luften er for tørr om vinteren og fuktig om sommeren. Publikum får bare sett skipene nedenfra, bortsett fra noen alt for små balkonger. Her er ikke tilrettelagt for funksjonshemmete, her mangler oppbevaringsrom og serveringsmuligheter. I det hele tatt bærer alt preg av at bygningen ble tegnet i 1914, uttaler hun til Østkantavisa.
Både vikingskipene og Historisk museum er planlagt flyttet til Bjørvika med åpning i 2015. I fjor besøkte 435.000 mennesker museet ute på Bygdøy, mens ekspertene antar at et nytt museum i Bjørvika vil kunne trekke 700.000 til Bjørvika og bydel Gamle Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere