RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vikingstriden fortsetter

Kampen om hvor vikingskipene skal plasseres tilspisser seg. Viking-entusiastene i Vestfold raser etter at direktør Egil Mikkelsen ved Kulturhistorisk museum, har avfeid Vestfold som alternativ fordi han mener vikingskipene er museets eiendom. Sprøyt, svarer vikinger i Vestfold, og får støtte hos Riksantikvaren.

BYGDØY: Museumsdirektør Egil Mikkelsen er invitert til å legge fram sitt syn på et temamøte om vikingskipenes videre skjebne i Midgard i Vestfold 7. februar. Han har takket nei, med en begrunnelse som vekker harme i Vestfold. Tønsbergs Blad skriver at direktøren ønsker å legge debatten om flyttingen av vikingskipene til Vestfold død en gang for alle. Dette gjør han ved å hevde at det er Kulturhistorisk museum som eier skipene.

Jeg ønsker ikke å delta i den type debatt dere legger opp til. For oss er problemstillingen om flytting av vikingskipfunnene til Vestfold ikke aktuell. Skipene tilhører Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo og er vedtatt flyttet til Bjørvika. Der skal skipene være en del av det nye Kulturhistorisk museum. I Bjørvika skal vi utvikle verdens flotteste vikingtidsutstilling, skriver Mikkelsen i en e-post Tønsbergs Blad har fått tilgang til.

Vikinger i Vestfold, som står bak seminaret, er rystet over Mikkelsens svar på invitasjonen.

For det første er det ikke sant at vikingskipene tilhører Kulturhistorisk museum eller Universitetet i Oslo. Kulturminneloven er helt klar på dette punktet. Det er staten som eier skipene. Museet forvalter dem bare, sier Ueland Kobro ved Vikinger i Vestfold, til Tønsbergs Blad. Han får full støtte fra Riksantikvaren.

Den norske staten eier skipene, bekreftes det derfra.

Fylkesordføreren i Vestfold,Tove Lisbeth Vasvik, mener "det er pussig at Mikkelsen kommer med denne påstanden, men han føler det kanskje slik".

Lars Ueland Kobro mener utspillet er meget klønete.


Riksantikvaren kommer ikke

Planen bar at Museumsdirektør Egil Mikkelsen skulle være til stede, sammen med blant andre riksantikvar Nils Marstein. Men heller ikke Marstein vil være til stede under møtet i Vestfold. for å få seg presentert de lokale skipsplanene og for å fortelle om fredningsforslaget. Marsteins begrunnelse er at Riksantikvaren ikke tar stilling til lokaliseringsdebatten, skriver Tønsbergs Blad.Riksantikvaren ønsker som kjent å frede skipene inne i dagens vikingskipsmuseum på Bygdø.

Vi kommer uansett til å arrangere temamøtet, sier arkeolog Lena Fahre ved Midgard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere