RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viktig kamp mot ung rus

Rus blant ungdom er et evig tema. Det vil ikke forsvinne, men det er mye å tjene på å ta temaet på alvor.

Og det beste da er om ungdommer selv kan være de som formidler holdninger og informasjon. Vi vet at holdninger formes i voksende grad av hva venner sier og gjør, etterhvert som ungdommene blir eldre.

Derfor var elever fra fem Nordstrandskoler forrige uke samlet for å lære å bli gruppeledere i det rusforebyggende programmet "Unge og rus". Elever fra Brannfjell, Kastellet, Lambertseter, Karlsrud og Nordseter skole var samlet på Skullerud skole til en annerledes skoledag. Det var sentral ungdomsråd som tok initiativet til å få i gang et rusforebyggende program i skolene, forteller Vibeke Løvås som er SaLTo-koordinator (samordning av lokale, kriminalitetsforebyggende tiltak i Oslo) i Bydel Nordstrand.

Fra denne uken og de neste tre ukene skal elevene lede en gruppe med fem-seks elever fra sin egen skole. Det mest omfattende rusmiddelet blant unge er fortsatt alkohol, og ingen tror at noen skal gå gjennom en hel ungdomstid uten å bli eksponert for alkohol. Like fullt er det viktig å få utsatt debutalderen så lenge som mulig. For hvert år som går er ungdommene bedre rustet til å takle problemene som kan oppstå ved bruk av alkohol.

Gjennom rollespill ble de over 100 ungdommene fra Nordstrand kurset i ulike roller i en gruppe. De lærer seg å kunne lede en samtale og formidle viktige holdninger knyttet til rus. Det er ingen som tror det finnes noen hokus pokus-løsning, eller at et enkeltstående tiltak innen forebygging fører til at problemet er borte. Men for å sitere Bjørn-Erik Øvrum ved forebyggende avdeling ved Manglerud politistasjon:

Mye av ungdomskriminaliteten blir utført av ruspåvirket ungdom. Ofrene er også ofte ruspåvirket. Vi er veldig glade for at dere har tatt på dere denne oppgaven. Vi trenger all den hjelp vi kan få.

Ved siden av politiet deltok også utekontakten, sentralt ungdomsråd og representanter fra Bydel Nordstrand på kurset. Den røde tråden blir altså å utsette debutalderen på alkohol og å unngå at ungdom begynner med narkotika.

Nordstrand er ikke noe spesielt belastet område hva ungdom og rus angår. Men det betyr ikke at himmelen er skyfri. Foreldrene har en viktig rolle ved å passe på podene, men her bør mye av jobben være gjort før ungdomsskolen. Nå trengs det i tillegg hjelp fra alle andre gode krefter utenfor hjemmet. Vi vet at ofre og overgripere i kriminalsaker blir stadig yngre, og at rus nesten alltid er en del av bildet. Da er alle tiltak som drar i retning av mindre rus blant ungdom viktige og positive.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere