RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viktig markering

Eldredagen har vært behørig markert rundt om i våre bydeler, og med et stort fellesarrangement i Oslo Rådhus. 1. oktober er FNs internasjonale eldredag. Det er da også en gruppe som fortjener spesiell oppmerksomhet. Det er mange typer diskriminering i vårt samfunn. Noe går på etnisk eller språklig bakgrunn, noe går på seksuell orientering og andre forhold handler om forskjeller mellom kjønnene Men det er en type diskriminering det ikke snakkes så ofte om, og det er alderssdiskriminering.

Denne situasjonen er i endring. For mens mange eldre i noen tiår har hatt som motto at de ikke vil være til bry, er det en ny gruppe ressurssterke eldre som nå gjør seg gjeldende. De blir stadig flere, utgjør en stadig større del av befolkningen, og blir stadig eldre. Samfunnet må legge til rette for at denne gruppen har et tilbud etter endt arbeidsliv om de er friske eller syke. De må tas på alvor uansett livssituasjon. nn Blant de som hjelper eldre som trenger det mest, er andre eldre. Det er flere hundre frivillige som bidrar ved eldresentrene i hver av våre tre bydeler. Eldredagen ble mer enn kaffe og kaker, selv om kultur og sosialt samvær er viktig nok i seg selv. Nedlegging av eldresentre, flytting av dagsenterplasser og kutt i tilbudet av servicebusser var bare noen av temaene som kom på bordet på arrangementene rundt om i bydelene.

En ting er å markere eldredagen, noe annet er å få gjort noe med eldrepolitikken, sa Victor Jessen under arrangementet ved Prinsdal eldresenter. På Bøler ble det snakket om behovet for flere sykehjemsplasser og varslet kamp mot de dyre begravelsene i hovedstaden. På Rustad snakker en om å få flere arrangementer for eldre også i helgene, som ofte er de verste for den som kjenner på ensomheten. Og i Oslo Rådhus snakket Odd Grann om viktigheten av å legge til rette for en verdig aldring. Folk må selv bestemme når de skal trekke seg tilbake fra arbeidslivet.

Og årets hederssenior minte oss om en viktig ting: Det er faktisk bare ti prosent av oss eldre som skal på sykehjem, selv om en gjennom media kan få inntrykk av at andelen er mye høyere, sa hun blant annet. Tiden da de eldre kunne overses er for alltid forbi, og godt er det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere