Viktig svømmetrening

Vanntilvenning, trygghet og læring gjennom lek stod på programmet da 5 og 6-åringene fra Turi Sletners barnehage inntok svømmebassenget på Idrettshøyskolen.

Sognsvann: - Jeg kan ikke få sagt hvor viktig jeg mener det er å få svømmetrening inn i barnehagene. La det bli en del av rammeplanen for samtlige barnehager. Det mener nå jeg, sier en tydelig engasjert Turi Sletner.

Bred erfaring

Hun er selv utdannet svømmeinstruktør og vet hvor viktig det er at barn kjenner til hva som skjer når de kommer i kontakt med vann. Med seg på laget har hun Robert Stallman, pensjonert amanuensis ved Idrettshøyskolen.
- Selv har jeg jobbet med svømmeopplæring i rundt 50 år og vet hva som skal til når det gjelder de aller yngste. Faktum er at jeg er svært bekymret for svømmeopplæringen her til lands eller kanskje heller mangelen på sådan. Sammenligner man for eksempel Norge med Island er tallene alt annet enn oppløftene, sier han.
Stallman sikter til statistikk som viser at 4. klassinger i Norge har cirka 10 timer svømmelære i året mens tallet på Island er hele 400. Forskjellene er store.
- Med et høyt antall drukningsulykker her til lands kan man jo spørre seg hvilke paralleller man kan trekke. Et for dårlig tilbud, dårlig oppfølging og mye gal svømmetrening mener jeg har mye med saken å gjøre, understreker Stallman.

Best i test

I barnebassenget er et knippe 5 og 6-åringer samlet til årets siste svømmetrening. Noen har fått med seg gule gummipølser ut i vannet, andre flyter avgårde med nesen over vann.
- Det er kjempegøy, man blir så lett i vannet, smiler Kristin (5) mens hun plasker rundt i sirkel.
Også guttene har funnet seg godt tilrette i det våte element og bytter på å svømme under og over vann.
- Vi lærer veldig mye hele tiden og jeg har blitt bedre til å hoppe fra kanten og ut i bassenget. Noen ganger synes jeg det ser litt skummelt ut, men da lukker jeg bare øynene litt, smiler Henrik (4).
Instruktørene Hanna og Bergliot hjelper barna med ringer og flytetrening. I tillegg er de moralsk støtte når ikke alt går etter planen.
- Det er viktig at de føler seg trygge og at de prøver noen ganger. Går det ikke første gangen, går det kanskje litt bedre neste gang, sier Bergliot.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.