RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viktig verneplan

Oslo er en storby, men det er ikke mer enn noen generasjoner siden deler av dagens Oslo, gamle Aker herred, besto av gårder og husmanssplasser. Det som i dag er tettbygde og urbaniserte deler av hovedstaden, var "på landet". Det kan være vanskelig å forestille seg, men Aker-gårdene er en viktig del av Oslos historie.

Det er viktig å ta vare på denne delen av Oslos historie. Gamle bygninger er med på å fortelle om et områdes historiske identitet, og gir lokalmiljøet tilhørighet. Dette er det heldigvis flere som har sett. Mange av Akers store gårder er allerede vernet.

Men dette har ikke alltid stått øverst på sakskartet hos myndigheter, eiendomsbesittere og utbyggere. Våkne naboer eller entusiaster i de lokale historielagene skal ha sin del av æren for at noen av gårdene er tatt vare på. Abildsø gård og Nordre Skøyen hovedgård er eksempler på gårder som er fredet og derfor har et spesielt sterkt vern. Bøler. Mortensrud og Munkerud er eksempler på gårder som er regulert til spesiell bevaring etter plan- og bygningsloven.

Nå har Byantikvaren og Oslo kommune lagt frem et nytt forslag til verneplan for Akergårdene. Og denne gangen er det spesielt fokus på husmanssplassene. Det er en prisverdig tilnærming. Alt for ofte er det slik at historien tar vare på det storslagne, det som store verker og bruk, gårder eller adelige etterlater seg. Men også de små tunene som er husmannsplasser forteller om en viktig del av Oslos nære fortid. Derfor er det bra at husmannsplasser som Myrvold under Østensjø, Lia under Gjersrud, Østli under Abildsø og det vesle fiskebruket Grønsund på Nedre Bekkelaget nå blir vernet.

Riktignok er det ingen nye fredninger i Byantikvarens forslag, men dette kan komme siden. Vern etter plan- og bygningsloven er uansett et verktøy for å ta vare på bygninger for fellesskapet. Samtidig er det viktig å hensynta huseiernes interesser i en slik plan. Det finnes nok av eksempler på at samfunnet ønsker vern og fredning, mens privatpersoner som eier "feil eiendom" må ta regninga på vegne av disse interessene. Vi ser derfor positivt på forslaget om en tilskuddsordning for de som eier bevaringsverdige gårdsanlegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere