*Nettavisen* Nyheter.

Viktigere enn OL-ilden

Kronprins Haakon åpnet Nye Oset vannrenseanlegg ved Maridalsvannet i dag. Her inspiserer han anlegget sammen med direktør i Vann- og avløpsetaten Eli Grimsby. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kronprins Haakon skrudde på vannkranen dypt inne i fjellet over Maridalsvannet, og markerte med det den offisielle åpningen av nye Oset vannbehandlingsanlegg. En enda viktigere oppgave enn da han tente OL-ilden, mente byråd Peter N. Myhre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kronprins Haakon fikk omvisning i anlegget av prosjektleder Jo Egil Sveen. Foto. karl Andreas kjelstrup

OSET: Til alveaktig fløytespill, og en mektig bass som runger mellom de høye steinveggene inne i den enorme grotten i fjellet ved Kjelsås, kommer en lang rekke med reflekskledde mennesker med blå hjelmer på hodet. I det blå lyset kaster konturene i fjellveggen lange skygger over folkemengden.

725 millioner

Arbeidet med nye Oset vannbehandlingsanlegg startet i 2003. I sommer sto anlegget ferdig til prøvedrift, men i dag var det klart for å «sette kranene i gang» på ordentlig. Anleggsarbeidet, som har blitt utført av Konsortiet AF Krüger har hatt et budsjett på 725 millioner kroner, noe prosjektleder i Vann- og avløpsetaten, Jo Egil Sveen, opplyser at de har holdt seg innenfor. En million arbeidstimer er lagt ned i arbeidet.

Med nye Oset blir daglig 290 millioner liter drikkevann fra Maridalsvannet kjemisk behandlet og filtrert. Når det i tillegg gjennomgår UV-behandling, er 99,9 prosent av parasitter og bakterier fjernet når vannet når forbrukernes kjøkkenkraner. Det gir det reneste drikkevannet i hovedstadens historie.

Høytidelig åpning

Blant «fjellfolket» i grotten var samferdselsbyråd Peter N. Myhre (Frp), ordfører Fabian Stang (H), vannverksdirektører og selveste kronprins Haakon.

Jeg tror Dovregubben hadde vært misunnelig om han hadde vært her i dag, kommenterte Myhre og viste til de to enorme fjellhallene, som hver er 27 meter brede, 16 meter høye og 150 meter lange. Det gjør Oset til Nordens største vannbehandlingsanlegg, og Europas største vannbehandlingsanlegg sprengt ut i fjell.

Vi husker alle da Hans Kongelige Høyhet løp opp og tente OL-ilden på Lillehammer. Dette er en enda større og viktigere oppgave, sa Myhre, før kronprinsen fant veien opp til podiet og skrudde på kranen.

Vannet fra Oset og Maridalen står for 85-90 prosent av drikkevannsforsyningen i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.