Gå til sidens hovedinnhold

Vil avkriminalisere narkotika

Iver Stensrud mener samfunnet har sviktet de rusmiddelavhengige, og åpner nå for å avkriminalisere brukerdoser.

OSLO: – Jeg mener det kan være på tide å prøve det uprøvde, som å avkriminalisere bruken av narkotika. Det er bakmenn, smuglere og selgere som må tas. Det har ingen hensikt å jage brukeren som bare har et par gram på seg, sier Iver Stensrud til VG.

Stensrud, som nå jobber i seniorpatruljen til Oslo politidistrikt, var tidligere leder i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, og han var blant annet med å spane på de narkomane i Slottsparken på 1970-tallet.

ERIK LUNDESGAARD (H): «Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»

Skuffet på vegne av samfunnet

I sin trolig siste jobb i etaten – som patruljerende i Seniorpatruljen – møter han nå igjen flere av de rusmiddelavhengige han møtte i Slottsparken på 1970-tallet. Han mener samfunnet har sviktet disse.

– Det jeg er mest skuffet over på vegne av samfunnet er de som venter på asylavklaring, og som bedriver ventetiden med å selger narkotika, sier Stensrud, som mener straff og justis er en feilsatsing.

3_BREDDE:

Jaging av narkomane hjelper ingen, mener polititveteran Iver Stensrud. ARKIVFOTO

– Vi må se på hensiktsmessigheten av det vi gjør. Hva hjelper det å pågripe og fengsle brukere og gi et forelegg når det i beste fall blir betalt av staten?, sier Stensrud.

Går mot sine egne

Stensruds uttalelser står i skarp kontrast til det Oslo-politiet har stått for det siste året. I fjor vinter gikk blant annet stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, ut og erklærte krig mot de åpne rusmiljøene i Oslo.

– Oslo skal ikke ha synlig narkohandel, sa Stølen.

Han har riktignok selv tidligere stått i front for å få politikerne til skjønne at rus er et helseproblem og ikke et justisproblem, men etter det som skal ha vært en uenighet innad i politietaten trakk Stølen seg blant annet fra en aksjon i 2008.

BEBOERAKSJNEN: Fortviler over økende dopsalg

– Blir truet av politiet

Selv har de rusavhengige rapportert om ulike versjoner av møtet med politiet, og i for ett år siden gikk blant annet Foreningen for human narkotikapolitikks leder Arild Knutsen ut og advarte mot truende oppførsel fra politiet.

– I går kom det to politi på hest her og de oppførte seg veldig truende. De sa «nå må dere komme dere vekk». De kom også i stor fart mot oss, og hestene sto og vrinska og skrapte med foten like over oss, sa Knutsen den gangen.

2_BREDDE:

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotiapolitikk, støtter Stensruds uttalelser. ARKIVFOTO

ARILD KNUTSEN: Vil ha «Christiania» i Oslo

Skaper reaksjoner

At politiveteran Iver Stensrud nå kommer med det som av mange innad i Politietaten oppfattes som kontroversielle ytringer i media skaper reaksjoner.

– Avkriminalisering vil gjøre vondt verre. Økt tilgang gir økt forbruk og lovregulering har en begrensende effekt. Dessuten er lovregulering politiets inngang til å ta tak i narkotikaproblemet, og et frislipp vil gi oss mindre kontroll, sier leder i Norsk narkotikapolitiforening, Anette Gultvedt til VG.

Gultvedt møter imidlertid kraftig motbør fra Paul Larsson, professor i kriminologi og politivitenskap. Larsson, som blant annet er ansatt ved Politihøgskolen gir uforbeholden støtte til Iver Stensrud.

– I norsk politi har det nærmest vært munnkurv for de som har et avvikende syn i narkotikadebatten. Det er sterke krefter i politiet for å fortsette krigen mot narkotika med gamle midler, sier Larsson til VG.

HVA MENER DU ER LØSNINGEN FOR NORSK NARKOTIKAPOLITIKK? BRUK KOMMENTARFELTET UNDER TIL Å SI DIN MENING!

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget