RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil avkriminalisere narkotika


Politiveteran Iver Stensrud oppfattes som kontroversiell når han nå ønsker nå en avkriminalisering av brukerdoser.
Politiveteran Iver Stensrud oppfattes som kontroversiell når han nå ønsker nå en avkriminalisering av brukerdoser. Foto: ARKIVFOTO
Iver Stensrud mener samfunnet har sviktet de rusmiddelavhengige, og åpner nå for å avkriminalisere brukerdoser.

OSLO: – Jeg mener det kan være på tide å prøve det uprøvde, som å avkriminalisere bruken av narkotika. Det er bakmenn, smuglere og selgere som må tas. Det har ingen hensikt å jage brukeren som bare har et par gram på seg, sier Iver Stensrud til VG.

Stensrud, som nå jobber i seniorpatruljen til Oslo politidistrikt, var tidligere leder i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, og han var blant annet med å spane på de narkomane i Slottsparken på 1970-tallet.

ERIK LUNDESGAARD (H): «Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»

Skuffet på vegne av samfunnet

I sin trolig siste jobb i etaten – som patruljerende i Seniorpatruljen – møter han nå igjen flere av de rusmiddelavhengige han møtte i Slottsparken på 1970-tallet. Han mener samfunnet har sviktet disse.

– Det jeg er mest skuffet over på vegne av samfunnet er de som venter på asylavklaring, og som bedriver ventetiden med å selger narkotika, sier Stensrud, som mener straff og justis er en feilsatsing.

3_BREDDE:

Jaging av narkomane hjelper ingen, mener polititveteran Iver Stensrud. ARKIVFOTO

– Vi må se på hensiktsmessigheten av det vi gjør. Hva hjelper det å pågripe og fengsle brukere og gi et forelegg når det i beste fall blir betalt av staten?, sier Stensrud.

Går mot sine egne

Stensruds uttalelser står i skarp kontrast til det Oslo-politiet har stått for det siste året. I fjor vinter gikk blant annet stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, ut og erklærte krig mot de åpne rusmiljøene i Oslo.

– Oslo skal ikke ha synlig narkohandel, sa Stølen.

Han har riktignok selv tidligere stått i front for å få politikerne til skjønne at rus er et helseproblem og ikke et justisproblem, men etter det som skal ha vært en uenighet innad i politietaten trakk Stølen seg blant annet fra en aksjon i 2008.

BEBOERAKSJNEN: Fortviler over økende dopsalg

– Blir truet av politiet

Selv har de rusavhengige rapportert om ulike versjoner av møtet med politiet, og i for ett år siden gikk blant annet Foreningen for human narkotikapolitikks leder Arild Knutsen ut og advarte mot truende oppførsel fra politiet.

– I går kom det to politi på hest her og de oppførte seg veldig truende. De sa «nå må dere komme dere vekk». De kom også i stor fart mot oss, og hestene sto og vrinska og skrapte med foten like over oss, sa Knutsen den gangen.

2_BREDDE:

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotiapolitikk, støtter Stensruds uttalelser. ARKIVFOTO

ARILD KNUTSEN: Vil ha «Christiania» i Oslo

Skaper reaksjoner

At politiveteran Iver Stensrud nå kommer med det som av mange innad i Politietaten oppfattes som kontroversielle ytringer i media skaper reaksjoner.

– Avkriminalisering vil gjøre vondt verre. Økt tilgang gir økt forbruk og lovregulering har en begrensende effekt. Dessuten er lovregulering politiets inngang til å ta tak i narkotikaproblemet, og et frislipp vil gi oss mindre kontroll, sier leder i Norsk narkotikapolitiforening, Anette Gultvedt til VG.

Gultvedt møter imidlertid kraftig motbør fra Paul Larsson, professor i kriminologi og politivitenskap. Larsson, som blant annet er ansatt ved Politihøgskolen gir uforbeholden støtte til Iver Stensrud.

– I norsk politi har det nærmest vært munnkurv for de som har et avvikende syn i narkotikadebatten. Det er sterke krefter i politiet for å fortsette krigen mot narkotika med gamle midler, sier Larsson til VG.

HVA MENER DU ER LØSNINGEN FOR NORSK NARKOTIKAPOLITIKK? BRUK KOMMENTARFELTET UNDER TIL Å SI DIN MENING!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere