Vil berike gudstjenestelivet

Om Karen Haugom Olsen allerede som 5-åring visste at sang og musikk ville bli hennes vei, vil hun ikke bekrefte, men nå 20 år etter sitter hun i alle fall på orgelkrakken i Nordstrand kirke og svinger taktstokken for korene der.

Forrige søndag ble hun innsatt som kantor i kirken, og det er store ambisjoner hun legger for dagen. Mitt ønske er at gudstjenestelivet skal berikes gjennom musikk og sang, sier hun. Og det mener hun skal la seg gjøre for hun har to orgler til disposisjon, et kirkekor og et barne- og ungdomskor. Til og med på kontoret hennes i underetasjen i menighetshuset har hun piano.

Mye sang og musikk

Oppveksten på Karlsrud og Abildsø var preget av mye sang og musikk. ikke så sikkert at hele familien var like begeistret for piano- og fiolin-øvingene. Men ferdigheten ble raskt av god klasse, og etter å ha lagt musikklinja på Manglerud videregående, kantoreksamen og studie-år i Stuttgart bak seg, er hun nå godt kvalifisert.
Store sko
Det er store sko hun må gå i for å følge Nordstrand kirkes tidligere kantorer. Vi kan jo bare nevne navn som Terje Kvam og Svein Møller. Men ambisjonen til 25-åringen er store. Jeg håper gjennom jobben min her i Nordstrand kirke både å utvikle meg og få gjennom tanker jeg har for sang- og musikklivet her.
Et nytt, stort orgel skal hun kjempe for å få på plass. Det gamle ble jo pensjonert for mange år siden, og brukes bare ved spesielle anledninger. Kanskje jeg kan få oppleve sammen med mange andre ildsjeler å få høre et nytt orgel. Men det koster omkring 4millioner, og orgelfondet er ikke på langt nær så stort.
Men hun klatrer gjerne opp på den lille orgelkrakken fremme i kirken og lytter til de tonene som kan komme ut fra pipene der.
Og så har vi fine kor som jeg tror skal bli flotte å arbeide med. Barne- og ungdomskoret har stemmer fra sangere i alle aldre, og selv om kirkekoret gjerne kunne vært litt større, dekker de alle stemmene. Og kjønnsfordelingen er helt lik.
Tanken min er at alle de som er i korene skal få anledning til å vise hva de kan. De skal få improvisere, og det kan gi liv i sangen. Jeg ser også for meg et helhetlig program når det gjelder sang og musikk i gudstjenestene. Vi skal løfte sangen, og jeg håper folk vil la seg rive med og synge.

Hverdager og fest

Den musikkansvarlige i en kirke deler gjerne sine oppgaver i to - de som hører til ordinære gudstjenester med bryllup og begravelser som ytterpunkter. Og så på den andre siden er konsertene. Det første som vi har på programmet nå er en stor Nystedt-kveld i anledning hans 90-årsdag. Denne skal være 23. oktober. Og så er det den store adventskonserten vi har 6. desember.
Ellers er det travle dager. Sist helg spilte hun i 6 konfirmasjoner og ledet sang og musikk til denne. Joda, den nye kantoren har programmet fullt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.