*Nettavisen* Nyheter.

Vil bestemme selv

Guro Fresvik (V) t.v. og leder av barne- og ungdomsrådet, Kim Sidenius ønsker at 16-åringer skal få stemmerett.

16-åringer i Bydel Sagene kan få stemmerett allerede i 2011, hvis Venstre får det som de vil.

SAGENE: Vi er voksne på bussen og på kino, vi betaler skatt og vi kan bli straffet, men vi får ikke være med å bestemme, sier leder av barne- og ungdomsrådet (BUR) i Bydel Sagene, Kim Sidenius.

Det sentrale ungdomsrådet (SUR) i Oslo, har jobbet for at 16-åringer skal få stemmerett, men forslaget ble nedprioritert til fordel for blant annet bedre kollektivtilbud og mer synlig politi under ungdommens bystyremøte.

Saken skal likevel behandles i bystyret før sommeren, etter forslag fra Venstre og SV.

Sagene er egnet

Forslaget er et resultat av at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa i et intervju sa at hun ønsker å åpne for kommunale forsøk med stemmerett for 16 åringer ved neste kommune og fylkestingsvalg. I saken bystyret skal behandle er det imidlertid ventet at man mener Oslo er et for stort forsøksområde. Nå ønsker imidlertid Venstre lokalt å foreslå Bydel Sagene som forsøksbydel.

Vi mener at Sagene egner seg veldig godt. Det er en urban og tettbebygget bydel, med litt av øst og litt av vest. Bydelen er representativ for Oslo by i et slikt forsøk, sier Guro Fresvik (V), og støtter argumentet til Sidenius om at 16-åringer bør få stemme.


De påvirkes av mange ting, som de ikke har mulighet til å påvirke selv. Dessuten har forsøk i andre land vist at denne aldersgruppa har høyere valgdeltakelse enn andre, sier hun, og hevder forsøket også er et ledd i å øke valgdeltakelsen.

Skolen må følge opp

Motstanderne av forsøksordningen har hevdet at 16-åringer slettes ikke er modne nok til å stemme, og at de heller ikke har den nødvendige bakgrunnskunskapen til å gjøre seg opp en politisk mening. Feil, men Kim Sidenius, som hevder at dersom ordningen følges av større fokus på praktisk politikk i skolen tvert i mot vil øke de unges politiske interesse.

Vi lærer litt om politikk rundt valg, men ikke noe særlig utover det. Jeg mener vi burde hatt mer, og at dette uansett kan bidra til at unge stemmer også når de blir eldre, sier han.

Frykter ikke tull

Dagens 16-åringer har mulighet til å delta i et uoffisielt valg ved skolene. Til tross for at skolevalgene blir tatt seriøst av mange, viser det seg at partier som normalt ikke henter støtte hos de yngre har fått oppsiktsvekkende høye stemmetall.
Det tror jeg er fordi at skolevalgene ikke teller, så da er det mange som ikke tar det seriøst, sier Sidenius.
Skolevalgene pleier å gi en god pekepinn på hvordan valgresultatet blir til tross for at en del av elevene stemmer på tull og trass, sier Guro Fresvik (V) .
Men det er det mange voksne som gjør også, parerer Sidenius, som vil ta opp saken i barne- og ungdomsrådet.
Kim Sidenius

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag