*Nettavisen* Nyheter.

Vil bevare falleferdig bygning

VIL VERNE: Det er Østlie Eiendom som eier Ekebergveien 237 og Halvorsen & Reine AS sivilarkitekter har jobbet med utviklingsplaner for tomten i snart ti år. Mens forslagsstiller vil bevare to av byggene og rive det gamle bakeriet i bakgården (til høyre på bildet), ønsker Byantikvaren å bevare alle byggene. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Et gammelt bygg på Sæter, et tidligere bakeri, skaper hodebry for eier. Byantikvaren ønsker å verne huset, eier vil rive og bygge boliger.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSLAG: Skisse av planene, sett fra Poppelstien med innkjøring til p-kjeller i forgrunnen. Foto: Illustrasjon: Halvorsen & Reine

Klikk på bildet for å forstørre.

EKEBERGVEIEN 237: Tomten ligger mot Sæterkrysset. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Klikk på bildet for å forstørre.

SLITT: Tidligere var det et bakeri her. I nyere tid holdt en maleskole til i huset, som da ble kalt Kulturbakeriet. Foto: Foto: Kristin Trosvik

SÆTER: Det jobbes for utvikling av flere større tomter på Sæter. Ekebergveien 237, der det i er flere butikker, et renseri og et tannlegekontor, er en av disse tomtene. Utbygger ønsker å etablere leiligheter og forretningsvirksomhet på tomten.

Forslagsstiller er Halvorsen & Reine AS sivilarkitekter for Østlie Eiendom AS.

I bakgården ligger det som tidligere var et bakeri som er på Byantikvarens gule liste. Det er denne bygningen som er stridens kjerne.

To forslag

Mandag ble to alternative reguleringsplaner for tomten lagt ut på høring. Høringsfristen er 18. november.

I alternativ 1, som er tiltakshavers forslag, er planområdet foreslått regulert til kombinert bebyggelse- og anleggsformål og hensynssone – bevaring kulturmiljø.

Forslagsstiller ønsker å bevare to av byggene på tomten, men de vil rive bygget i bakgården som de mener er i svært dårlig forfatning.

LES OGSÅ: Sæter Torg åpnes trolig i 2016

Byantikvarens forslag

– Alternativ 1 er det vi har jobbet for hele tiden, siden 2004, forteller Daniel Grande i Halvorsen & Reine og legger til at de vil bevare de to byggene lengst ut mot krysset.

Alternativ 2 er et forslag fra Byantikvaren, der de søker å regulere alle tre eksisterende bygninger til hensynssone bevaring.

De foreslår ny bebyggelse i det nordvestre hjørnet av planområdet.

LES OGSÅ: Planene for Sæter begynner å ta form

– Ikke forsvarlig

– Men vi har fått en tilstandsrapport på det gamle bygget i bakgården, og det er ikke verken sikkerhetsmessig- eller økonomisk forsvarlig å sette dette i stand. Derfor søker vi å rive, men det ønsker altså ikke Byantikvaren, sier Grande og legger til at Byantikvaren derfor har benyttet seg av muligheten til å legge frem et alternativt forslag.

– Så nå blir det nærmest omkamp. Vi mener dette alternativet, som tar rede på å sette i stand det gamle bygget i bakgården, ikke er forenlig med fortetting. Bygget er i ekstremt dårlig stand, det har ikke avløp, knapt nok strøm og vann, sier sivilarkitekten.

– Hva skjer hvis det er alternativ 2 som blir vedtatt?

– Da skjer det nok ikke så veldig mye. Dette er en privat tomt, og hvis ikke tiltakshaver ønsker å gå for alternativ 2 så vil nok bygget bare stå der og fortsette og forfalle. Alternativ 2 vil trolig medføre at det ikke blir noen utvikling på tomten, det er ikke økonomisk forsvarlig, sier Grande.

LES OGSÅ:

Kulturbakeriet siste utstilling

Naboer ønsker ikke 90 boliger her

Her er den nye Lambertseter-byen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.