RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil bevare og utvikle Bygdøy

Oppmøtet var stort da forslag til reguleringsplan for Bygdøy ble presentert. Å bevare det naturlige var et viktig tema.

Bygdøy: Plan- og bygningsetaten har hatt møte til orientering om fremtidige Bygdøy. Oppmøtet var godt, og det er tydelig at folk på Bydøy er engasjert i reguleringsplanen.
Dette er bare et ledd i arbeidet med reguleringsplanen, forteller Frogners bydelsutvalgsleder, Bjarne Ødegaard om møtet.
Hensikten er å informere og la folk komme til ordet med sine ytringer og meninger.
Planen som legges frem, er foreløpig. Forslag og meninger må fremmes før 1. april. Plan- og bygningsetaten (PBE ) vurderer alt som kommer inn av forslag og meninger. Det endelige forslaget til planregulering vil være ferdig til jul.

Uregulerte områder endres


Sunniva Jakhelln, seniorarkitekt i PBE, forteller at hensikten med reguleringen er å forbedre Bygdøy og utnytte arealer som ikke er i bruk.
Områder som er uregulert, må gjøres noe med. Eierne av arealene på Bygdøy består av blant andre Staten, Norsk Folkemuseum, UIO, Smedbråten, Oslo Kommune og noe privateid. Reguleringer må avklares med eierne, noe vi føler har gått bra, forteller Jakhelln
I følge planen er det fire punkter som er svært viktige. Områdets natur- og kulturhistoriske verdi skal ivaretas, man skal tilrettelegge og videreutvikle allmennhetens bruksmuligheter, reguleringen skal vurderes mot faktisk bruk, og Norsk Folkemuseum skal utvides. I tillegg håper man å kunne verne Dronningberget, Hengsåsen, Thulstrupløkken, Kongeskogen og Rodeløkken.
Noen problemstillinger vi har hatt, er utvidelse av Folkemuseet, Bygdøy Sjøbad, arealbruken av Smedbråten, boligadkomster, turveier, trafikk og parkering, sier Jakhelln og legger til at PEB føler at disse er løst med eierer.
Utfordringene nå er lovverket, folkemeninger og hva som skal bevares. Dette er vanskelig, for hvordan vet man hva som er viktigst? sier Jakhelln.
Parkeringsplasser er også et problem. Vi vil prøve å lage fler og mindre plasser. En to- plans parkering ved Folkemuseet er også noe som kan la seg gjøre, legger hun til.

Kultur og natur skal bevares


Planarbeidet startet i mai 2003. Hoder ble satt sammen, og i februar 2005 fikk PBE i oppdrag å utarbeidet en reguleringsplan. Det ble kunngjort oppstart i juni samme år.
Friluftsetaten er også ansvarlige for prosjektet, så natur og friluftsliv blir det ikke mindre av. Det er til hensikt å bevare naturområdene og det kulturelle ved Bygdøy. Kanskje også gjøre dette bedre.
Turstier, badestrendene, naturen og det kulturelle skal bevares og restaureres. I tillegg er det snakket om å lage ekstra turstier og skitraseer.
Det er viktig at planarbeidet er nøye, slik at friluft og minnesmerker bevares, sier Bjarne Ødegaard.
Regjeringen har i tillegg bestemt at det skal settes opp et minnesmerke for tsunamiofrene. Dette er fortsatt under utvikling av departement, dekoratører og etterlatte.

Synliggjøre Bygdøys historie


Norsk Folkemuseum skal utvides. Hva annet som skal skje, er fortsatt diffust.
Det har vært tanker om å sette opp seks bygninger fra Valdres og lage et ekstra tun i tillegg til det som er der. De vil da stå helt opp i skogen. Dette vil skje om det ikke kommer i konflikter med andre ting.
I arbeidet er det også funnet merker etter urgamle stolpehus og en gammel nøkkel. Tydelig er det flere ting som kan dukke opp under utbygging og planlegging. Dette er ønskelig å bevare.
Vi vil synliggjøre det som en gang var og informere om Bygdøys historie, sier Olav Aaraas, direktør ved Norsk Folkemuseum.
Kongsgården, som er overdratt til Folkemuseet kan brukes til mye. Tilrettelegging for friluftsliv er et av ønskene.
Jeg kan garantere at landskapet vil holde seg ganske likt, sier Aaraas. Vi skal formidle Kongsgårdens historie, ingen nybygg og kulturminnene skal frem.
Blant annet skal jordbruksarealet på 600 dekar fortsatt brukes til jordbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere