RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå vil byrådet starte arbeidet med opprydding av Grønmo - etter pålegg fra fylkesmannen.
Nå vil byrådet starte arbeidet med opprydding av Grønmo - etter pålegg fra fylkesmannen. Foto: Arkivfoto: Arne Vidar Jenssen

Vil bruke 220 millioner på å rydde søppel

Nå vil byrådet endelig få det gamle avfallsdeponiet på Grønmo vekk – til en prislapp på 220 millioner kroner.

GRØNMO: Det er et pålegg fra fylkesmannen om å gjøre noe med forholdene på Grønmo som ligger i bunnen når byrådet foreslår å bruke et nisifret beløp på å rydde opp.

– Det viktigste nå er arbeidet vi skal gjøre under grunnen for å rense, hindre avrenning og mijøfarlige utslipp i fremtiden. Samtidig er dette et viktig arbeid for å berede grunnen til at området kan kan tas i bruk, sier Guri Melby (V), byråd for miljø og samferdsel. 

Les også: Skrothaugen kan bli paradis

Vil ta tid

Hun legger ikke skjul på at det er en god stund til vi kan begynne å tenke på Grønmo som et bruksområde for folk flest.

– Grunnarbeidene vi vil sette av penger til nå, vil pågå til 2019, så det er klart at det vil ta tid. Det er først etter at dette arbeidet er gjort, at vi kan jobbe med hva som kan utvikles på toppen, på overflaten. Det vil jo ta tid før dette er et område som folk kan bruke, sier Melby.

Grønmo som skiskytterarena i et eventuelt Oslo-OL i 2022, er blant ideene som har vært luftet. Mange vil ha Grønmo tilbakeført til marka. Et frilufts-/hageanlegg er også blant ideene som har vært oppe.

Har ligget der i fire år

– Hva er årsaken til at det har gått hele fire år fra anlegget stengte til dette gjøres?

– Det tar gjerne litt tid å planlegge sånne typer investeringsprosjekter. Vi må finne ut nøyaktig hva vi skal gjøre og kvalitetssikre for å være sikker på at vi gjør det riktige og at vi har forsvarlige investeringsrammer på det. Derfor tar det tid fra man starter en slik prosess. Det  viktigste er at sluttresultatet blir bra, sier Melby.

105 millioner til Klemetsrud

Hele 325 millioner kroner foreslår byrådet å bruke de neste fire årene på å sørge for at avfallet vårt ikke får uønskede miljøkonsekvenser: i tillegg til 220 millioner for å avslutte avfallsdeponiet på Grønmo, vil byrådet bruke 105 millioner kroner for å bygge nytt røykgassrenseanlegg for forbrenningsanlegget på Klemetsrud.

Også nytt renseanlegg er en helt nødvendig investering, ifølge Melby. Dagens renseanlegg, som tidligere i høst skapte store luktproblemer i nabolaget på grunn av lav avfallstilgang,  begynner å bli "godt voksent", for å si det sånn.

– Anlegget er ikke helt dimensjonert for de behovene vi har i dag. Dersom vi ikke gjør det, risikerer vi å måtte stenge av noen av ovnene. Da får vi ikke brent avfallet og får ikke noen energi. For å opprettholde miljøvennlig fjernvarmeproduksjon, uten å risikere økt forurensing, måtte investeringen på plass nå, sier Melby.

Les også: Kjemikalieutslipp fra Klemetsrudanlegget

190 belønningsmillioner

Hun mener for øvrig miljøprofilen i det som ser ut til å bli neste års budsjett, gir grunn til begeistring for et ellers stramt budsjett.

Les også: Verdensledende på kildesortering

– Jeg synes miljøprofilem fra det første budsjettforslaget er blitt enda sterkere med de nye tiltakene vi fått inn. I tillegg har vi fordelt belønningsmidler til kollektivtrafikken gjennom budsjettet: 190 millioner i år, som øker til  290 millioner kroner neste år og videre utover i perioden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere