*Nettavisen* Nyheter.

Vil busse svake norsk-elever

Heikki Holmås (SV) vil ha frivillig bussing av skoleelver som er svake i norsk. Han påpeker at mange elever som går på privatskoler allerede blir busset tvers gjennom byen. Foto: ARKIVFOTO

Heikki Holmås (SV) vil busse elever som er svake i norsk til andre skoler. I morgen reiser han til Århus for å lære mer om ordningen.

OSLO: – Vi vil tilby frivillig bussing for de elevene som har dårligst norskkunnskaper, slik at de kan gå på en skole der flere snakker flytende norsk, sier stortingsrepresentant, Heikki Holmås (SV) til Vårt Land.

SV-politikeren drar sammen med Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Lise Christoffersen, Jan Bøhler og Håkon Haugli til Århus i Danmark for å møte representanter fra kommunen, elever, foreldre og lærere på en skole.

I Århus blir seksåringer språktestet ved skolestart. De som ikke består testen blir busset til skoler hvor elevene har gode danskkunnskaper.

Les også: Ingen etnisk norske førsteklassinger

Leder: Vanskelig debatt

Vil lære

Holmås mener erfaringene er interessante.

– I dag busses unger allerede gjennom halve byen for å gå på private skoler. Jeg tror at det å tilby de som har dårlig språkkunnskaper å gå i en klasse hvor vi vet at det er mange som kan godt norsk vil gjøre at ungene lærer seg bedre norsk, sier han og mener det er verdt å gjøre et slikt forsøk i Oslo og enkelte andre byer i Norge. sier han, og får støtte av sine kollegaer i Arbeiderpartiet.

– Vi vet at i Århus har man gjort forsøk med bussing av minoritetsspråklige. Vi tenkte rett og slett at vi skulle se og høre litt hvordan det har gått, sier innvandringspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen.

Skeptisk

Athar Ali (R) er leder i Norsk Innvandrerforum og er overrasket over at Heikki Holmås og SV er på gli i spørsmålet om bussing av elever.

– Vårt prinsipp er at det ikke trenger å være et mål at etnisk norske elever skal være i flertall på skolene. Det går fint at minoritetselever er i flertall på enkelte skoler, slik vil utviklingen være, det er kanskje ikke til å unngå, sier Athar Ali til NTB.

Les også: Bussing er ikke løsningen

Han mener løsningen er å styrke enhetsskolen, ikke å busse elever til andre bydeler.

– Hvis det er et problem at minoritetselever snakker dårlig norsk må man heller satse på å styrke norskopplæringen. Den kan styrkes på flere måter enn å busse elever, mener Ali.

Hva mener du? Bruk kommentarfeltet under til å si din mening!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.