RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil bygge i marka på Romsås


BLÅMERKET STI: Området som byrådet nå vil åpne for boligutvikling er hyppig besøkt av turgåere, mener beboere på Romsås. Her fra DNTs Opptur-arrangement høsten 2013, der tusen 8.-klassinger var på tur i området.
BLÅMERKET STI: Området som byrådet nå vil åpne for boligutvikling er hyppig besøkt av turgåere, mener beboere på Romsås. Her fra DNTs Opptur-arrangement høsten 2013, der tusen 8.-klassinger var på tur i området. Foto: Foto: Julie Messel
Rødts Marit Rismyhr raser over forslaget om å gjøre Ravnkollen om til boligområde.

OSLO/ROMSÅS: Ravnkollen er i dag beskyttet av markaloven og utgjør altså en skogkledd åsrygg mellom Romsås og Ammerud helt ned til bebyggelsen på Grorud.

Les også: Til kamp for lokalskogen på Romsås

Byrådet går nå inn for at Ravnkollen innlemmes i byggesonen og deler av Bånkallia legges inn i Marka.

Det kommer frem etter at de har lagt kommuneplanen ut til offentlig høring.

– Helt imot

Beboere på Romsås raser, det samme gjør leder i Grorud Rødt, Maren Rismyhr:

– Ammerud og Romsås er tett befolket. Arealene her er høyt utnyttet fra før. 750 boliger tilsvarer antall leiligheter i tre av høyblokkene på Ammerud. Rødt Grorud sier klart og utvetydig nei til dette forsøket på å bygge ned Ravnkollen, sier hun.

Hun fortsetter:

– I dag er Ravnkollen registrert som viktig naturtype gammel barskog med regional verdi. Rødt Grorud mener dette området bør bevares også av kulturhistoriske grunner. Her går den gamle stien, nå blåmerka, fra Grorud opp til Røverkollen, og hele veien oppover langs Ravnkollen ser man historiske spor etter steinindustrien i Groruddalen. Besøkende ved Groruds nyoppretta steinhoggermuseum, har en unik mulighet til å kombinere museumsbesøket med en vandretur opp langs stiene der, sier Rismyhr.

– Denne muligheten blir borte for alltid om dette vakre turområdet bygges ned. For de tusener som i dag bor nede på Ammerud utgjør Ravnkollen deres naturlige horisont mot øst. Dette er blokkboernes eneste utsikt mot en uberørt ås. Over Ravnkollen kan en se sol og måne komme opp. Om kvelden kan en se de siste solstrålene mot Ravnkollens åsside, sier Rismyhr.

Les også: Nå skal Romsås bli «hot»

– Bånkallia erstatter ikke

Kommuneplanen går inn for å erstatte Ravnkollen med Bånkallia.

– Deler av Bånkallia har også natur- og friluftsverdier. Her er registrert gammel barskog og rik myr med regional verdi, men også en liten del med kalkfuruskog med nasjonal verdi. Rødt Grorud ser at disse områdene kan legges inn i marka, men de kan aldri erstatte den naturverdien Ravnkollen har for befolkningen, forteller Rismyhr.

Byråd Bård Folke Fredriksen har tidligere uttalt til Lokalavisen Groruddalen at ambisjonene bak å utvikle Romsås er å åpne området slik at slik at større familier kan bli boende.

Etter hva Lokalavisen Groruddalen erfarer vil byrådet også opprettholde den blåmerkede stien på Ravnkollen.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere