RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil bygge innenfor "vernebeltet"


Jon Christensen peker mot det foreslåtte, bratte byggeområdet. Bak Tor Ahlsand skimtes Lysakerelva mellom trærne.
Jon Christensen peker mot det foreslåtte, bratte byggeområdet. Bak Tor Ahlsand skimtes Lysakerelva mellom trærne.
Plan- og bygningsetaten (PBE) vil ikke følge intensjonen i arbeidet med verneplan for Lysakerelva. Etaten anbefaler bygging innenfor den varslede vernesonen.

LYSAKER-ELVA: Kommunen har i oppstart av verneplanen varslet en planavgrensing med bredde på 30 meter fra strandlinjen på hver side av Lysakerelva.

Mens det arbeides med planen, hvor PBE deltar i prosjektgruppen, har etaten gitt rammetillatelse til et bygg i Harald Løvenskiolds vei ut mot Lysakerelva og innenfor de varslede 30 meter. Den viser til gjeldende regulering. I tillegg mener etaten at dette kan være starten på et nytt bebyggelsesmønster langs Lysakerelven.

Sammenhengende belte

Den 18. januar 2007 kom varselet fra kommunen om omregulering med et vernebelte på 30 meter. Derfor stiller vi spørsmålstegn ved PBEs rammetillatelse, som tillater bygging innenfor 30-metersbeltet. I tillegg ser de for seg et sammenhengende byggebelte på 300 til 400 meter innenfor denne sonen, selv om det altså er en kommunedelplan under utarbeidelse med formål å hindre bygging i denne sonen, sier Tor Ahlsand, som er en av naboene i Harald Løvenskiolds vei.

Jon Christensen i samme nabolag er også forundret over etatens håndtering av saken.

Dette er et stort område, som PBE faktisk tar initiativ til og nærmest oppfordrer til å bygge ut, uten at det foreligger politisk håndtering av denne saken. Det er snakk om cirka 15 tomter som blir berørt av dette, sier Christensen.

Massiv bearbeidelse

Vi har protestert kraftig mot PBEs planer og vi vet at Friluftsetaten ikke er varslet. Friluftsetaten har prosjektansvaret for verneplanen, men de har kun fått en forespørsel om biologisk mangfold fra PBE i forbindelse med byggesaken. Man må jo også spørre om PBEs representanter i det hele tatt har vært på stedet. Som du ser er det ekstremt bratt ut mot elven i dette beltet og utbygging vil kreve massiv bearbeidelse av terrenget. I tillegg er tomtene små og krav til utearealer kan ikke tilfredsstilles med gjeldende småhusplan. Dermed må i tilfelle eiendommene seksjoneres, som mange gjør for å omgå bestemmelsene i småhusplanen, sier Ahlsand.

PBE har beskrevet de steinsatte skråningene som "relativt store hager som danner et sammenhengende hagebelte mot Lysakerelva".

Heldigvis har politikerne nå kommet inn i bildet. Bydelsutvalget i Vestre Aker har nylig gått imot planene og bedt om oppsettende virkning i påvente av en verneplan. Nå håper vi politikerne i rådhuset vil gjøre det samme, sier Christensen.

"Skrivebordsforslag"

John Tibballs i Lysakervassdragets Venner er forundret over PBEs håndtering av denne saken.

At PBE anser det som mulig å etablere et nytt bebyggelsesmønster i denne sonen må være et "skrivebordsforslag". Så vidt jeg vet er det arkitekten for bygget som har fått rammetillatelse som har fremmet dette overfor etaten. I tillegg er tanken om dette tydeligvis basert på dårlig kartgrunnlag. I stedet for å bygge nye boliger nær Lysakerelva, bør man nå få en tursti langs elven i dette området. I dag brukes Harald Løvenskiolds vei som turvei på dette strekket. Gaten er eneste alternativ som turvei og er direkte farlig for gående, så trang og uoversiktlig som den er.

Tibballs reagerer også på at Oslo Elveforum ikke er kontaktet i denne saken.

Det er innarbeidet praksis at Oslo Elveforum varsles og får uttale seg når det bygges i sonen ut mot elveområdet, sier Tibballs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere