Vil bygge verksted i Skulleruddumpa

SLIK KAN DET BLI: Oslo Lastebilservice vil søke om å bygge et nytt og moderne verksted på denne nyinnkjøpte tomten i Skulleruddumpa. Illustrasjon: Oslo Lastebilservice

SLIK KAN DET BLI: Oslo Lastebilservice vil søke om å bygge et nytt og moderne verksted på denne nyinnkjøpte tomten i Skulleruddumpa. Illustrasjon: Oslo Lastebilservice

Nordstrandsmannen Jan-Erik Nilsen vil bygge verksted for personbiler og lastebiler ved E6-broen i Skulleruddumpa. Miljøprosjekt Ljanselva vil heller ha park.

NÅ: Slik ser det ut i Nordstrandveien 127 i dag. Foto: Nina Schyberg Olsen

VERNET: Fordi Ljanselva renner langs Nordstrandveien 127 ble eiendommen i 2003 regulert til friområde og spesialområde bevaring. Foto: Nina Schyberg Olsen

VIL OMREGULERE: Nilsen mener beliggenheten til E6 gjør Nordstrandveien 127 lite egnet til friområde. Foto: Nina Schyberg Olsen

SPENT: Jan-Erik Nilsen håper planene hans for å bygge nytt verksted blir godkjent. Foto: Nina Schyberg Olsen

SKULLERUDDUMPA: I fjor ble Nordstrandsveien 127 lagt ut for salg. Alt fra menigheter til entreprenører og barnehager skal ha vist interesse for den støyutsatte eiendommen inntil E6.

Tidligere i år ble Nordstrandveien 127 kjøpt av Oslo Lastebilservice, som nå holder til på Ulven.

De må flytte fra sine nåværende lokaler i 2016, og har lenge vært på jakt etter en egnet tomt i Oslo sør.

Vil bygge nytt

– Vi ønsker å bygge et nytt og moderne verksted for både personbiler og lastebiler. Etter at bilverkstedet på Sæter ble nedlagt tror vi folk i området har behov for et slikt tilbud. Vi vil ha fem- seks løftebukker for personbiler, så vi kan betjene nærområdet, sier Jan-Erik Nilsen i Oslo Lastebilservice.

Han er selv fra Nordstrand, men bor nå på Klemetsrud.

– Vi begynte å reparere lastebiler, så utvidet vi med personbiler. Nå har vi holdt på i 27 år og er godkjent verksted for alle kjøretøyer, sier Nilsen.

Må omreguleres

Nordstrandveien 127 ligger inntil Ljanselva, og ble i 2003 regulert til friområde og spesialområde bevaring. Det har imidlertid vært gitt dispensasjon til verksteddrift, og eiendommen er blitt brukt til dette i alle år.

For et par år siden ble det ryddet opp i en del uregelmessigheter knyttet til utendørslagring og brakker i Nordstrandveien 127 og på nabotomten i Nordstrandveien 125.

Etter det har eiendommen stått ubrukt i påvente av nye eiere.

Ifølge Plan- og bygningsetaten kan eiendommen og eksisterende bygg fortsatt benyttes til verksteddrift, mens annen bruk og nybygg krever dispensasjon eller omregulering.

– Vi holder på med søknader for omregulering nå, men det vil ta tid. Det krever nok også politisk behandling. Imens har vi malt verkstedet så det skal se ordentlig ut der, sier Nilsen til Nordstrands Blad.

Han vil legge nybygget utenfor den vernede våtsonen, og sier han vil sørge for at fremtidig drift ikke vil være noen fare for Ljanselva.

Midlertidig båtopplag

I påvente av reguleringsprosessen vil tomten midlertidig bli brukt til båtverksted med vinteropplag.

– Vi har fått masse forespørsler fra nordstrandsfolk om lagring av alt fra veteranbiler til båter, så da prøver vi med båtopplag og motorservice. Vi tror det er positivt for området at det skjer noe der, sier Nilsen.

– Jeg har kjørt forbi her i 40 år, og ble så glad da vi fikk kjøpe tomten. Den er perfekt for oss, og jeg håper planene blir noe av. Da kan vi skape flere arbeidsplasser også, sier Nilsen.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge et moderne verksted som familien kan overta etter hvert. Jeg tror det kan bli kjempebra, og et godt tilbud til folk i området, sier Nilsen.

– Tomten er jo ikke akkurat egnet til friluftsområde her den ligger under motorveien, og hvis Oslo kommune ville ha den kunne de jo ha kjøpt den selv, sier Nilsen.

Vil ha park inntil Ljanselva

Bruken av Nordstrandveien 127 og 125 har vært et tema i årevis, nettopp fordi eiendommene ligger inntil Ljanselva.

Den frivillige organisasjonen Miljøprosjekt Ljanselva mener Nordstrandveien 127 burde vært tilbakeført til friområde, mens Oslo kommune sier de forsøkte å kjøpe eiendommen da den var til salgs.

I fjor foreslo Miljøprosjekt Ljanselva park i Nordstrandveien 127, eventuelt park på halvparten og parkeringsplass for den planlagte flerbrukshallen i Leirskallen på den andre halvparten.

De mener den nye hallen prosjekteres med altfor få parkeringsplasser.

LES OGSÅ: Vil ha ny innkjøring fra Skulleruddumpa til næringsområde på Abildsø

Sterkt imot verksted

Et nytt bilverksted vil Miljøprosjekt Ljanselva ikke ha.

– Vi står på vårt tidligere standpunkt om et parkliknende miljø her ved porten til Østmarka. Spesielt tenker jo vi på elvemiljøet, sier Leif Bertnes på vegne av Miljøprosjekt Ljanselva.

– Vi ser for oss et fremtidig bilde hvor Ljanselva blir synlig fra veien i parkliknende omgivelser. Vi hadde håpet at Oslo kommune ville kjøpe både Nordstrandveien 125 og 127, sier Bertnes.

Verksted er absolutt noe av det verste av etablering som vi kan tenke oss, sier Bertnes.

Fikk ikke kjøpt eiendommen

Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten opplyser at de var med i budrunden på Nordstrandveien 127.

– Eiendommens sentrale beliggenhet ved Ljanselva og i grøntdraget som strekker seg fra Ljanselvdalen og inn mot Skullerudstua og Østmarka gjorde at Oslo kommune så dette som en aktuell eiendom å kjøpe, sier kommunikasjonssjef Lena Nesset.

Kommunikasjonssjefen i Eiendoms- og byfornyelsesetaten opplyser at Bymiljøetaten og bydelen ønsket at eiendommen skulle erverves for å sikre et sammenhengende grøntdrag langs Ljanselva.

– Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten var derfor med i budrunde på denne eiendommen da den var lagt ut for salg, men fikk dessverre ikke tilslaget på eiendommen da selger valgte annen kjøper, sier kommunikasjonssjefen i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

LES OGSÅ: Krevde opprydning i Skulleruddumpa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.