*Nettavisen* Nyheter.

Vil du bli meddommer?

MEDDOMMER: Laila Kristiansen har vært meddommer i flere enn 100 saker. – Interessant, men man bør ikke være av den sarte typen, sier hun. Her fra Kaffepikene i Nydalen. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

– Å være meddommer kan være en stor utfordring, så man bør ikke være av den sarte typen, sier Laila Kristiansen (65), meddommer i flere enn 100 saker.

Klikk på bildet for å forstørre.

TINGRETTEN: Nå kan du søke på vervet som meddommer. Foto: FOTO: Arkiv

NYDALEN: I løpet av året skal det velges flere tusen nye meddommere til Tingretten og Lagmannsretten i Oslo. Hovedverneombudet for Nordre Akers bydelsansatte, Laila Kristiansen (65) fra Kjelsås, har sittet som meddommer i flere enn 100 saker i løpet av de siste årene.

Ikke av den sarte typen

– En veldig interessant oppgave, og man lærer mye om det norske rettsapparatet. Men det kan også være en stor utfordring å være meddommer. I enkelte saker kan selvsagt være en følelsesmessig påkjenning. Det er mange tragedier, så man bør nok ikke være av den helt sarte typen for å påta seg et slikt verv, sier Laila.

– Og så viktig da, å klare å legge igjen saken i rettssalen når den er ferdig! Det er jo en litt ”ensom” oppgave, det å være meddommer. Man kan jo ikke snakke med noen utenforstående om sakene.

Laila forteller at de fleste sakene som hun har vært meddommer i, har dreid seg om mindre kriminelle saker og vold.

Ikke blitt skremt

– Det er mye som skjer. Likevel, etter å ha vært meddommer, har jeg ikke blitt mer skremt eller nervøs for at ran eller andre ting skal skje meg når jeg ferdes ute, sier hun.

Etter at rettssakene er gjennomført, diskuterer meddommerne og fagdommeren saken.

– Avgjørelsen blir tatt i demokratiets ånd; flertallet avgjør. Hvis for eksempel to meddommere er enige og fagdommeren uenig, ja så blir det ”hvermansens” avgjørelse som gjelder. Det kan jo være en litt spesiell tanke innimellom at man er dommer over andre menneskers liv. Men heldigvis har jeg aldri i etterkant følt at jeg burde gitt motsatt avgjørelse, sier Laila.

– Og av alle sakene hvor jeg har vært meddommer, så er ihvert fall jeg helt overbevist om at det i praksis virkelig er slik at er det den minste lille tvil om at tiltalte er skyldig, så skal han/hun gå fri, sier hun, som kanskje også stiller som meddommer i enda flere år fremover.

Og stort sett så foregår de fleste rettssaker ”etter boka”.

– Ja det har ikke vært mye dramatikk eller spesielle hendelser i de sakene jeg har sittet i. Men det er jo litt småhøytidelig med rettssaker. Husker spesielt en fornem, eldre kvinnelig dommer, som alltid tok av seg de store ørepyntene sine da hun kom inn i salen, men tok de på igjen i pausene.

Samfunnspliktig

Perioden for de nye meddommere blir fra 1.1.2013 og til og med 31.12.2016. Det blir gitt opplæring. Alle over 21 år, og under 70 år, med stemmerett, som både snakker og forstår norsk, og er ”alminnelige hederlige samfunnsborgere” kan stille som kandidater.

Vervet er “samfunnspliktig” – mao. ansatte får normalt fri for å stille som meddommere. Ved tapt arbeidsfortjeneste, dekker kommunen tapet. Interesserte kan henvende seg til bydelsadministrasjonene.

Mer info her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.