RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil endre hjemmetjenesten

SV i Oslo vil innføre en ordning der eldre vil ha større innflytelse på innholdet i tjenesten. Denne ordningen er etter en svensk modell og skal være fri for byråkrati.

Groruddalen: Bakgrunnen for dette forslaget er et prøveprosjekt i Stockholm der eldre over 80 år fikk mulighet til å bestemme selv hvilke tjenester og oppgaver hjemmehjelpen skal utføre. Bystyregruppen til SV vil fremme forslag i bystyret om å innføre et slikt prøveprosjekt i to bydeler i Oslo.
Brukere bør kunne bestemme mer enn logo på firma som leverer hjemmehjelptjenesten, sier leder i SVs fraksjon i Finanskomiteen Ivar Johansen.

Ingen behovsprøving

Dagens ordning for hjemmetjenesten er slik at eldre som bor hjemme kan søke om hjemmehjelptjeneste. Deretter vurderes det i bydelen om vedkommende har behov for hjemmehjelp. Denne ordningen vil SV til livs.
Vi mener at alle over 80 år bør slippe behovsprøving. Vi ønsker en mer brukerorientert omsorgssektor der det skal brukes mindre penger på byråkratiet og mer på den enkelte, sier Johansen.
Han mener at innføring av en slik modell for hjemmehjelp kan være en stor besparelse på flere områder.
Det er mange oppegående 80-åringer, men hvis de får lov til å bruke hjemmehjelpen kan man forebygge større hjelpebehov.

Støttes av forskere

Under forarbeidet til dette forslaget ble det konsultert flere forskermiljøer.
Vi har samarbeidet med forskere innenfor flere forskningsmiljøer og korrigert det opprinnelige forslaget i tråd med deres anbefalinger. Det var et meget spennende og inspirerende samarbeid, sier Johansen.
SV har hittil ikke diskutert denne saken med andre partier men mener at flere partier kan være meg på å støtte deres forslag.
Vi skal fremme forslaget i bystyret og jeg tror at også andre partier kommer til å se verdien i dette.

Fra neste år

Om dette forslaget går gjennom er det i første omgang to bydeler som skal innføre det som prøveprosjekt. Det er ennå uvisst hvilke bydeler det skal være.
Det er klart at det lønner seg å ha et prøveprosjekt. Vi har sett det flere ganger, blant annet var Bydel Nordstrand alene om å prøve ut fritt brukervalg før det ble innført i resten av byen. Vi får vente og se hvem som melder seg til dette prosjektet.
Forslaget er sendt over til ordførerens kontor for videre behandling og kommentarer. SV håper at saken kommer til å bli behandlet i første bystyremøte etter påsken.
- Hvis alt går greit kan vi regne med å starte prøveprosjektet fra 1. januar 2007, sier Johansen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere