*Nettavisen* Nyheter.

Vil engasjere ungdom

Mads Skjolden (16) ble valgt til leder for Nordstrand Unge Høyre høsten 2008. I året fremover kommer han til å jobbe med valgkamp i de videregående skoler i vårt distrikt samt å verve flest mulig unge til Unge Høyre.

Som leder av Nordstrand Unge Høyre ønsker Mads Skjolden å skape engasjement blant bydelens unge.

NORDSTRAND: 16 år gamle Mads Skjolden meldte seg inn i Unge Høyre for nøyaktig ett år siden. Etter et halvt år ble den engasjerte sekstenåringen valgt inn som leder av Nordstrand Unge Høyre.

Noe traff meg

Det var i slutten av året 2007 at Skjoldens politiske engasjement ble vekket til live.

Jeg var på et seminar hvor jeg hørte en rekke politikere snakke, blant annet lederen for Rød Ungdom og tidligere leder for Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen. Det han sa traff meg. Særlig stikkordet «valgfrihet», forteller Skjolden.

En måned senere meldte han seg inn i Høyre.

Elsker å debattere

Mads Skjolden er nå i sitt andre semester på Katedralskolen, og han legger ikke skjul på at videregående skole krever sin mann.

Det er hardt, mye karakterpress, men det er en god skole med gode lærere. Selv om skolen er litt «rød» etter min smak. Men det er moro, da får jeg prøvd min debattevne, ler Skjolden.

Han er kjent for sine sterke meninger og han er heller ikke redd for å si det han mener.

Jeg elsker å argumentere for skattepolitikk. Jeg mener man bør senke skattenivået for de fleste, til et ansvarlig nivå selvsagt. Vi er avhengig av skatter og avgifter for å opprettholde det velferdssamfunnet vi har. Men jeg mener vi bør fjerne formuesskatten og arveavgiften. Dessuten synes jeg det er feil at en sykepleier som jobber overtid skal betale toppskatt. Nivået for toppskatt ligger på rundt 440 000 kroner. Det er altfor lavt. Jeg mener nivået burde ligger på rundt 1 - 1,5 millioner kroner. De som har veldig gode lønninger og har råd til det, kan betale toppskatt, sier Skjolden.

Trives som leder

Det var en tilfeldighet som gjorde at Skjolden ble leder i Nordstrand Unge Høyre.

Jeg skulle egentlig søke meg inn i styret, men da en i valgkomiteen spurte om jeg ikke kunne stille til valg som leder, sa jeg ja. Det er bare gøy å bli valgt, sier sekstenåringen som ikke er redd for å påta seg ansvar.

Tidligere har han sittet i elevrådet ved Abildsø skole.

Jeg er gjerne med på ting, sier han.

Selv om han har en travel skolehverdag, synes han det er vel verd å bruke tid på politikken.

Det er en fritidssyssel som tar tid, men det er verdt det. Jeg lærer masse og det er gøy.

Lederen for Nordstrand Unge Høyre utelukker ikke at han blir å se i politikken en god stund fremover.

Det frister veldig å jobbe som politiker, men jeg kommer nok til å utdanne meg som jurist eller siviløkonom, sier den fornuftige sekstenåringen.

Men gitt muligheten er det veldig stor sjanse for at jeg hadde valgt politikk, innrømmer han.

Fremover mot høstens valg, kommer unggutten fra Abildsø til å bruke mye tid på distriktets skoler for å verve nye medlemmer.

Vi kommer til å ha fire store skoleaksjoner, på Lambertseter, Manglerud, Ulsrud og Bjørnholt videregående skoler. Vi begynner i februar/mars, sier han og legger til at flere unge burde være politisk aktive.

Politikk handler jo om hvordan landet styres. Hvis flere var mer opplyst, vil de lettere kunne finnes det partiet som faktisk representerer det de mener, avslutter Skjolden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.