RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fjerne alle spilleautomater

Bjerke KrFs Mona Høvseth ber nå Bydelsutvalget i Bjerke om hjelp til å fjerne spilleautomatene i bydelen.

Bjerke: Det var i åpen halvtime på BU-møte sist torsdag at Mona Høvseth (Kr.f.) kom med et forslag om å oppfordre til å fjerne alle spilleautomater i bydelen. Dermed hekter Bjerke KrF seg på den landsomfattende solidaritetsaksjonen for spilleavhengige.
- Denne aksjonen brer om seg over hele landet - på tvers av partigrenser - fordi problemet er i ferd med å bli så stort at vi ikke kan stå og se på at menneskers liv blir ødelagt, sier Høvset til Lokalavisen Groruddalen.
I forslaget bes bydelsadminstrasjonen kontakte samtlige bedrifter og lokalinnehavere i Bjerke bydel som har spilleautomater, og henstille om at disse fjernes.
- Det finnes ikke noe lovhjemmel som gjør at vi kan pålegge fjerning, men jeg vil be BU og bydelsadministrasjonen om at de oppfordrer alle bedrifter i bydelen til å frivillig fjerne automatene, sa hun.

Må reagere

Høvseth er klar over at det hun ber om kan bli vanskelig. Flere i bydelsutvalget påpeker at spilleautomatene også gir bedriftseierne inntekter, og at en frivillig fjerning av inntekter neppe er sannsynlig. Likevel mener Høvseth at en oppfordring fra politikerne kan ha en effekt.
- Pengene går til gode formål, men vi må reagere på vegne av de spilleavhengige, sa hun.
Både veldedige organisasjoner, politiske partier og liknende nyter godt av inntektene som spilleautomatene gir. På landsbasis har automatene en omsetning på rundt 27 milliarder i året. Høvseth mener likevel at hensynet til de spilleavhengige bør veie tyngst.
Høvset påpeker at spilleavhengighet er et stort samfunnsproblem. Mørketallene er trolig store.
- En undersøkelse gjennomført av MMI sier at 71.000 nordmenn er spilleavhengige, og 133.000 befinner seg i faresonen. Antall mennesker som er berørt av spilleavhengighet i form av familietilknytning eller nære relasjoner er trolig det mangedobbelte, sier hun.

Selvmord

Tall fra Lotteri- og stiftelsestilsynet viser at norske pengespill og lotteri brutto omsatte for rundt 41,7 milliarder kroner i 2005. Dette tilsvarer en gjennomsnittlig innsats på 9.000 kroner per innbygger. Spilleautomatene alene sto for 27,1 milliarder av denne brutto omsetningen. Til sammenlikning omsatte Norsk Tipping for 8,4 milliarder i samme periode.
- Spilleavhengighet ansees i fagmiljøet å ha sterke likhetstrekk med rusmisbruk. Automatene er slik årsak til mange triste menneskeskjebner. Blant de som søker behandling for spilleproblemer, viser undersøkelser at omtrent 40 prosent har hatt alvorlige selvmordstanker og at cirka 10 prosent har forsøkt å begå selvmord, sier Mona Høvset.

Ingen kommentar

De folkevalgte bydelspolitikerne henviste foreløpig til EFTAs behandling av spilleautomat-saken. Tidligere i år ble Norge saksøkt av EFTA for brudd på EØS-reglene ved at regjeringen ønsker å gi Norsk Tipping monopol på spilleautomater. Dom i saken er i følge Kultur- og kirkedepartementet ventet først i 2007.
BU-leder Torstein Winger i bydel Bjerke ønsket ikke å gi noen videre kommentar under torsdagens møte enn at BU tar forslaget til etterretning, og vil behandle saken på vanlig måte, som er standard prosedyre med saker som kommer opp i åpen halvtime.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere