*Nettavisen* Nyheter.

Vil fjerne Galgeberg fra Oslo

SKREMMENDE: Erling Haaland fra Carl Berners plass mener Galgeberg-navnet er dårlig Oslo-reklame, og ber om at stedet døpes om til Jordal. Nå skal saken til politisk behandling. Foto: Foto: Marion Juliussen

Erling Haaland fra Carl Berners plass er lei av å se navnet Galgeberg i nærmiljøet. Nå skal hans forslag om navneendring til politisk behandling.

GALGEBERG: Den plagede mannen skrev i et avisinnlegg i Aften i juni i fjor at han er lei av at navnet Galgeberg pryder både busser og skilter i området rundt Carl Berners plass.

Bør hete Jordal

Galgeberg står på hele fem veiskilt i området og peker østover mot stedet han mener bør skifte navn til Jordal.

– Ved å benytte navnet Jordal ville det blitt en rullende reklame for idrettsanleggene der. I dag har ikke Galgeberg noen reklameeffekt, er ett av argumentene til Haaland.

– Bort med Galgeberg, forlanger han i leserinnlegget, som nå skal til politisk behandling.

– Folk henges ikke lenger

Årsaken er at navnet Galgeberg har en historisk betydning fra den tiden stedet var et rettersted, der folk ble hengt.

– I dag er ikke henging av mennesker noen aktuell straffemetode i Norge, skriver Haaland i sitt leserinnlegg.

Ikke bare har Norge avskaffet metoden, vi har også protestert overfor land som henger fanger i fengslene, noe som i følge Haaland bør få politikere, Statens vegvesen og spesielt Ruter til å tenke seg om.

Ruter bruker Galgeberg-navnet på sine busser som kjører opp til 12 ganger i timen over Carl Berners plass. Dette irriterer Haaland, også fordi endeholdeplassen faktisk er i Jordalgata.

– Kulturhistorien om Galgeberg må en godta. Men å spre over Oslo by at her ble byens borgere hengt for 200 år siden, er gått ut på dato, skriver Haaland.

Ikke til ulempe

Torsdag 2. februar skal de folkevalgte i Gamle Oslo behandle Erling Haalands iherdige oppfordring om å skifte navn på området hvor middelalderens gamle rettersted lå.

I sin innstilling slår bydelsdirektøren fast at navn på gater, veier og plasser bare kan endres hvis navnet innebærer «betydelig praktisk ulempe».

Direktøren kan ikke se at navnet Galgeberg er til ulempe og foreslår at det opprettholdes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.