*Nettavisen* Nyheter.

Vil føle seg trygge i trafikken

Noen hadde 60 års kjøreerfaring bak seg, men alle var enige om at et kurs i spesielt skilt og rundkjøringer hadde de godt av. Vi har vært på Prinsdal eldersenter på oppfriskningskurs for pensjonister.

Prinsdal:Det rent tekniske med å kjøre bil var de fleste ganske sikre på. Der var erfaring god å ha. Men med alle de nye skiltene, rundkjøringene og filer er det godt å få en oppdatering.

Vi vil føle oss tryggere når vi nå skal ut og kjøre igjen, var gjennomgangsreplikken.

11 godt voksne kvinner og menn fulgte nøye med på råd og vink fra sjåførlærer Carsten Ruus. Mest teori gjennom fire formiddager, men også en kjørerunde der alle får sitte på med profesjonell sjåfør. Det er flott å få tips om ting vi tror vi kan.

Særlig har vi lært hvordan vi skal forholde oss til syklister. Og så er det jo noen steder i distriktet hvor det er vanskelig å kjøre.

Hvor for eksempel?

Sæterkrysset, var det flere som omgående kom med. Også trafikkfarlige steder langs Nedre Prinsdals vei hvor det i sin tid ble anlagt buss-sluser. Her stopper jo trafikken fullstendig opp.

Og nær sagt selvfølgelig ble Ryenkrysset nevnt. Her kan jo noen hver bli svett og usikker når trafikken er som størst.

Og flere nevnte at de er litt usikre når de kjører i tunneler.

Synes dere at trafikken går for fort?

Selv om vi holder fartsgrensene, er det mange som kjører forbi oss. Da er det jo ikke vi som gjør noe feil, men alle de unge som har det så travelt. Vi kjører heller defensivt.

Det er en diskusjonsvillig, lærevillige og lyttende forsamling Carsten Ruus har foran seg. Det som på en måte er litt synd, er at det er de mest oppgående som melder seg på kurs. De gjør virkelig noe bevisst for å bli bedre i trafikken og føle seg sikrere.

Det burde vært obligatorisk med en oppfriskningskurs når man har kommet litt opp i årene, skyter en av deltakerne inn.

For dem som velger å ta noen timer med sjåførlærer; hvor mange timer må de ha i trafikken?

De aller fleste vil ha god nytte av 2-3 timer. Andre overbeviser med bare en prøvetime, mens andre igjen ville ha godt av å

få en del timer. Dette gjelder spesielt de som ikke har kjørt på mange år, og så på grunn av familiesituasjon må sette seg bak rattet igjen. De har nok glemt mye mens førerkortet har ligger godt forvart i lommeboken.

Og som en konklusjon på oppfriskningskurset som ble holdt på Prinsdal eldresenter, tar vi Eirik Holmøys utsagn: Jo eldre vi blir, desto større behov har vi for førerkortet. Bæreposene fra butikken blir jo ikke lettere med årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.