*Nettavisen* Nyheter.

Vil forandre rusreformen

 

Oslo kommune har sett seg lei på statens manglende prioritering av rehabilitering for Oslos rusmiddelbrukere, og fremmer derfor en sak om å få innvilget et forsøksprosjekt der Oslo kommune får tilbake ansvaret for tjenesten.

Tidligere hadde Oslo kommune ansvaret for rehabilitering av rusmiddelbrukere, men under Rusreformen i 2004 tok de statlige helseforetakene over tilbudet.

For lang ventetid

På tross av løfter fra dagens regjering å satse på rusomsorgen, er kapasiteten for avrusning og langtidsbehandling for liten. Det er også uakseptabelt at det fortsatt er kø å motta legemiddelassistert behandling(metadon og subutex).

Byråd for velferd og sosiale tjenester, Jøran Kallmyr, mener dagens ordning er uakseptabel.

- Vi kan ikke akseptere at motiverte rusmiddelbrukere må vente flere måneder for å få en avrusningsplass, sier Jøran Kallmyr i en pressemelding.

Helhetlig tiltaksskjede

Oslo kommune var i en særstilling før Rusreformen ved at vi var den eneste kommunen som hadde en helhetlig tiltaksskjede for rusmiddelbrukere.

Kommunen hadde før reformen bygget opp nær halvparten av landets behandlingsapparat.

Ved å samle hele tilbudet for denne gruppen i kommunen får vi igjen et helhetlig tilbud, der ansvaret for å gi helsetjenester og sosialtjenester i større grad blir samlet på et sted.

- Byrådet og et enstemmig bystyre advarte mot konsekvensene av å bryte opp et velfungerende helhetlig tilbud, og dessverre for rusmiddelbrukerne hadde vi rett i advarslene våre. Tilbudet har blitt forverret, og vi forventer at regjeringen innser at det var et feilgrep å inkludere Oslos tilbud i Rusreformen, avslutter Jøran Kallmyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.