*Nettavisen* Nyheter.

Vil forsvare barnebarnas klima

VERNER OM MILJØET: Foran: Leder for BKA, bibliotekar Halfdan Wiik, – mot venstre og rundt: tidligere FN-direktør Svein Tveitdal (Klimavalg 2013), journalist Grethe Mathismoen, org. sekr. Bjørghild de Bouvrie, forfatter Mette Newth, tidl. stortingsrepr. Bente Bakke, visesanger Birgitte Grimstad.

Besteforeldre i hele Norge har blitt lei av å se på at det ikke blir gjort nok for å minske CO2 utslipp, og er redde for hva som kan skje med klimaet når de en dag overlater det til barnebarna sine.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENGASJERT: Birgitte Grimstad er svært engasjert i klimaet barnebarna en dag skal overta.

SENTRUM: For 6 år siden ble det startet en underskriftskampanje av organisasjonen «Besteforeldrenes Klimaaksjon» (BKA). Det hele startet med organisasjonen «Framtiden i våre hender», men nå er BKA en egen, landsdekkende organisasjon.

Foran Stortinget med partytelt

Som navnet sier, er BKA fullt av besteforeldre, men også andre i dagens besteforelder generasjon som ikke har egne barn eller barnebarn er med.

– Da vi var nyetablerte var det 2000 som meldte sin interesse. Per i dag har vi rundt 400 betalende medlemmer og det kommer nok mange fler, sier visesangeren Birgitte Grimstad.

Siden mai har BKA stått foran Stortinget én gang i måneden med plakater, flyers og partytelt for å mobilisere.

– Ideen fikk vi fra Stockholm. Der holder organisasjonen «Grand Panthers» til, og de driver med det samme som oss, bevisstgjøring av det som skjer med klimaet vi overlater til barnebarna våre, forteller Grimstad.

LES OGSÅ: Nå reduserer Oslo CO2-utslipp tilsvarende 17000 biler

«Klimavalg 2013»

– For oss er dette en naturlig idé, vi må forsvare barnebarna våres klima i fremtiden, forteller styremedlem Svein Tveitdal.

– Under Arendalsuka i august er det kick-off for valgkampen, og sammen med partilederne skal vi ha klimadebatter under arrangementet. Hovedpoenget vårt er at utslippene må mye mer ned enn det som er i dagens politikk, og at utbyggingstempoet i Nordsjøen må bremses, fortsetter Tveitdal.

– Vi vil at årets valg skal bli «klimavalget», og vi vil ha storaksjon frem til det for å øke bevisstheten til politikerne. Hele sommeren er det arrangementer med blant annet kirken, og så skal vi på forskjellige miljøfestivaler. Vi har kjøpt inn et stort partytelt og skal dra fra festival til festival, smiler Grimstad.

LES OGSÅ: Oslo bra, men langt fra best

Blir ikke gjort nok i Norge

– Her i Norge jobbes det ikke godt nok. Det må gjøres større tiltak for å minske CO2 utslippene våre. Ettersom Norge er et av verdens rikeste land må vi gå foran og skape tiltak, det er for dårlig hvis vi skal vike unna og kjøpe oss ut av det, sier Grimstad.

Og responsen har vært god for besteforeldrene, som på landsbasis har medlemmer fra 49 til over 90 år.

– Folk fyker gjerne fort forbi når vi står foran Stortinget, men det er svært mange unge som blir glade og overraskede over at vi vil bidra til miljøet vi skal gi videre. Vi er ennå ikke det helt store, men vår eksistens er registrert, og folk har blitt klare over dagens problem, avslutter Grimstad.

LES OGSÅ: Kystverket stiller krav til Shell etter oljeutslipp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.