RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gi Hamsun St. Olavs plass


St. Olavs plass bør ifølge Merete Agerbak-Jensen bli hetende Knut Hamsuns plass.
St. Olavs plass bør ifølge Merete Agerbak-Jensen bli hetende Knut Hamsuns plass.
Byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen mener det er på høy tid å anerkjenne Knut Hamsuns forfatterskap ved å navngi dagens St. Olavs plass etter ham.

ST. HANSHAUGEN: Plassen blir jo helt ny nå, sier byråd og Høyre-politiker Merete Agerbak-Jensen. Dermed synes hun det er på tide å fortsette debatten som allerede har eksistert i årevis. Kan man oppkalle en plass eller gate etter den kjente forfatteren Knut Hamsun, som under andre verdenskrig delvis sympatiserte med nazistene?

Jeg så jo at jeg hadde terget på meg katolikkene, og det var ikke meningen, sier Agerbak-Jensen. Etter hennes utspill i Aftenposten nylig reagerte katolikker nemlig sterkt.

Å måke ut St. Olav til fordel for en notorisk nazist, er uhistorisk og nærmest en provokasjon mot den katolske kirken, sa Pater Arnfinn Haram i Dominikanerordenen til avisen. Agerbak-Jensen poengterer at det kun er snakk om plassen, og selvfølgelig ikke St. Olavs gate, som er en naturlig forlengelse av kirken. Det er ifølge byutviklingsbyråden flere gode grunner til at den kjente fofatteren bør få akkurat St. Olavs plass oppkalt etter seg.


Relatert

Ylajali, drømmekvinnen i "Sult", skal ha bodd her oppe i andre etasje, sier Agerbak-Jensen og peker opp over bygningen som i dag huser kafeen Tekehtopa, det gamle apoteket. I tillegg foregår mye av handlingen i boken i dette strøket, og Hamsun skal også selv ha vært inne i bygningen, og bodde ulike steder i området (se faktaboks!).

Innspillet fra byråden kommer også i anledning Hamsun-jubileet 2009, da 150-årsdagen for forfatterens fødsel skal feires. St. Olavs plass gjennomgår i dag en totalrenovering, og skal stå klar til mars neste år.

En ny plass er en fin mulighet for et eventuelt navneskifte, sier Agerbak-Jensen.

Kompromiss

Byutviklingsbyråden har fått mange telefoner og e-poster fra folk som reagerer på hennes forslag.

Det er gjerne folk som står for ytterpunktene i saken som henvender seg, sier hun. Ikke uventet reagerer mange eldre mennesker som har opplevd krigen, negativt på ideen om å gi Hamsun en plass oppkalt etter seg. De yngre er mer positive, og mener det er på tide å anerkjenne forfatteren Hamsun.

Hva med å finne et kompromiss, og kalle plassen Ylajali, eller oppkalle den etter en annen litterær skikkelse som Hamsun skrev om?


Nei, da synes jeg man kan la være, sier Agerbak-Jensen. Hun mener det er tid for å anerkjenne Knut Hamsuns litterære kvaliteter, og at man ikke kan vente i årevis med dette.

Tiden ser visst aldri ut til å bli moden til at man kan gi den kjente forfatteren enn plass oppkalt etter seg, sier hun. Hun legger vekt på at det er forfatteren Hamsun som skal hedres, og hun tar sterkt avstand fra hans nazisympatier.


Usikkert

Byråden vil ikke stille et forlag for bystyret, men lar innspillet gå sin gang. Debatten er allerede lansert, og nå er det opp til andre bystyrepolitikere å reagere.

Det er i så fall politikere i bystyret eller kulturbyråden som kan stille et forslag om navneendring, sier Agerbak-Jensen. Etter signaler fra Anette Wig- Bryn er ikke interessen stor for å gjennomføre navneendringsforslag, ifølge Agerbak-Jensen.

Jeg kommer bare med et innspill jeg, sier Agerbak-Jensen. Det var etter at forslaget fra Hamsun-selskapet og Gyldendal Norsk Forlag om å gi Knut Hamsun "Plata", at byråden kastet seg inn i debatten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere