RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gjeninnføre søndagsbiblioteket


Ragnar Leine i Rødt på Grünerløkka synes byrådet opptrer smålig når de stenger publikum ute av Deichman på søndager. Kenneth Langås, sjefen for biblioteket, synes det er gledelig at bydelspolitikerne har engasjert seg for å få gjenåpnet filialen hele uka.
Ragnar Leine i Rødt på Grünerløkka synes byrådet opptrer smålig når de stenger publikum ute av Deichman på søndager. Kenneth Langås, sjefen for biblioteket, synes det er gledelig at bydelspolitikerne har engasjert seg for å få gjenåpnet filialen hele uka.
Bydelspolitikerne på Løkka finner seg ikke i at H/Frp-byrådet stenger Deichman på søndager.

Schous plass: Deichmanske på Grünerløkka har hatt søndagsåpent siden 2001. Tilbudet har vært en braksuksess. Besøkstallet ligger på 30.000 i året. Utlånene har vært høyere enn på hverdager. Men fra august var det altså slutt, noe byrådet sparer 170.000 kroner på. Det opprører Ragnar Leine i partiet Rødt.

– Det er jo smålig. Når vi vet hvor mye penger som er i sirkulasjon i kommunen, er dette lite penger. Masse barn og unge blir her fratatt et tilbud. Vi er forundret og forbanna over at det spares på denne måten, sier bydelspolitikeren.

Glad for støtten

Leine trekker frem flere tilbud som blir skadelidende.

– De har et serietek som er populært. Tilbud om filmer og dukketeater har trukket mye folk på søndager. Jeg vet at folk fra hele byen har kommet for å delta, sier Leine.

Rødt fikk bydelsutvalgets tilslutning om å be Kulturetaten, som har foreslått å kutte i egen virksomhet, snu i saken. Håpet er at byrådet i siste instans finner budsjettpenger til å gjenåpne på søndager. Bibliotekssjef Kenneth Langås er glad for støtten.

– Vi vil jo gjerne ha det tilbake, så det er veldig bra at bydelsutvalget støtter oss. Deichman i Oslo er det eneste hovedstadsbiblioteket i Norden som har stengt søndager. Når Island klarer det, burde også Norge det. Mange blant publikum stiller seg spørrende. De synes det er urettferdig og ubegripelig. Vi får håpe politikerne finner penger. Det bør være en selvfølge at biblioteket har åpent hele uka, mener Langås.

Taus byråd

Aps Paal Haavorsen påpekte ironien at det var daværende finansbyråd Bård Folke Fredriksen (H) som helhjerta støtta det søndagsåpne bibliotek. Ifølge han gikk de ansatte den gang imot. Nå er bildet snudd. De ansatte er for, mens byrådet er imot.

– Det er jo et gledelig paradoks, sier Haavorsen.

Fredriksen avstår fra kommentar, men henviser til byråd Torger Ødegaard, som Østkantavisa ikke får tak i. Bibliotekssjef i Deichman, Liv Sæteren, beklager kuttet.

– Dette var et av flere nødvendige innstramningstiltak for å tilpasse virksomheten til budsjettet. Det er ikke med glede vi reduserer tilbudet. Det er bare å beklage, sier hun til Østkantavisa.

Venstres Kjell Veivåg sier dette om mulig pådytt på byrådet.

– Vi har ikke tatt stilling til om vi fremmer noe konkret, men bibliotek er tema. Vi kommer til å stille spørsmål om det, og vurdere innspill til budsjettet, sier kulturpolitikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere