*Nettavisen* Nyheter.

Vil gjenreise Ahus

Høyres Afshan Rafiq er forferdet over alle feilene som er blitt begått på Ahus. Hun har fulgt sykehusprosessen fra starten. Nå har hun fått en plass i styret og målet er å gjenskape tilliten til sykehuset. Foto: Foto: Camilla Svendsen

Afshan Rafiq vil gjøre lokalsykehuset sitt bedre. Nå har hun trådt inn i styret til Ahus for å være med på å rette opp feilene som er blitt gjort.

GRORUDDALEN: Etter sykehusprosessen i Oslo har Ahus fått 160.000 flere pasienter. Dette har ført til sykehuskrise med feilbehandlinger og manglende behandlinger av pasienter. Konsekvensene har vært fatale.Høyres Afshan Rafiq har engasjert seg i Ahus’ situasjon fra første stund. Nå har hun trådt inn i styret til det som er hennes lokalsykehus.

– Den raske overføringen av pasienter har skapt krise. Nå vil jeg være med på å bygge opp igjen lokalsykehuset mitt, sier hun.

Vil tette hullene

Rafiq har tre konkrete punkter hun vil jobbe for.

– Det ene er systematisk kartlegging av sykehuset. Avvikene, tiltak og planlagte tiltak. For å rette opp feilene må vi finne svikten. Vi må vite hvor skoen trykker. Denne kartleggingen skal være klar 30. oktober, sier Rafiq.

Hun er forferdet over konsekvensene av sykehusomleggingen, og at Ahus har fått flere pasienter enn sykehuset kan håndtere.

– Avvik har ført til alvorlige feil, som igjen har ført til dødsfall.

LES OGSÅ: Helse- og omsorgsdepartementet skulle løse krisen i fjor

Involvere de berørte

Neste punkt er å innføre spørreundersøkelser som pasienter og pårørende kan fylle ut etter behandling.

– Pasientene skal være i fokus, og de skal bli tatt vare på. Om de føler seg forbigått, må sykehuset få vite om det. Det er trist at pasienter ikke blir hørt, og hovedgrunnen er jo at sykepleierne har altfor mye å gjøre. De må ta på seg oppgaver de egentlig ikke har tid til, kommenterer Høyrepolitikeren.

LES OGSÅ: Nå er Ahus ditt lokalsykehus

Det siste punktet hennes er at ansatte må være med i prosessene når endringer skal skje. Rafiq tror at flere svikt har skjedd på grunn av manglende informasjon nedover i rekkene.

– De ansatte må være med. En ledelse eller et styre kan ikke ta beslutninger uten å ha med seg de som faktisk jobber midt oppe i kaoset.

Vil gjenskape tillit

– Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa fra dag én at hun hadde full kontroll på omstillingen. Da jeg, og flere med meg, påpekte at det var for tidlig å flytte 160.000 nye pasienter til Ahus, var svaret at dette skulle gå bra og at sykehuset ville klare dette. Det var løgn, sier Rafiq. Det er gått ett år siden pasientene ble flyttet. Siden den gang har det blitt kommet frem gjennom media at det har blitt begått alvorlige feil.

LES OGSÅ: Ingen krise på Ahus

– Det hele bunner i at det ikke er nok personell, det er ikke nok mennesker. Nå har personer dødd. Hvem skal ta ansvar for det? undrer Rafiq. Foten burde vært satt ned for lengst, mener hun.

– Det er så utrolig viktig at vi finner ut hvor avvikene ligger, slik at vi kan rette opp i feil og mangler med en gang. Vi må gjenreise tilliten til sykehuset og vise at pasienter får god behandling, kommenterer Rafiq. Og det er nettopp derfor hun ville inn i styret.

– Jeg er den eneste fra Groruddalen i styret. Dette er mitt lokalsykehus. Fra omorganiseringen startet har jeg vært engasjert i sykehuset, og jeg vil derfor bidra til at mitt sykehus kan tilby den beste behandlingen til menneskene som tilhører der.

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Christian (16) gikk til Nordkapp

Sendte forslått 92-åring hjem alene

Taxisjåfør tok kvelertak på kvinne (21)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.