RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha ADHD frem i lyset


Marit Skaug ønsker å fremheve de positive sidene ved ADHD-barn. Hun er nå med på å dra i gang en foreldregruppe for barn med ADHD i Bydel Nordstrand.
Marit Skaug ønsker å fremheve de positive sidene ved ADHD-barn. Hun er nå med på å dra i gang en foreldregruppe for barn med ADHD i Bydel Nordstrand.
Bydel Nordstrand ønsker å dra i gang en foreldregruppe for dem som har barn med ADHD. Første møte er på torsdag.

NORDSTRAND: Møtet finner sted på familiesenteret på Karlsrud førstkommende torsdag fra klokken 19.30 - 21.30 og er åpnet for alle foreldre i bydelen som har barn med ADHD.

I spissen for den nye satsingen står Salto-koordinator Vibeke Løvås, ergoterapeut Karin Lystad og tre mødre med ADHD-barn. En av disse mødrene, Marit Skaug, har i lengre tid jobbet aktivt for å få ADHD frem i lyset.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som har ADHD i bydelen, men jeg tror det er store mørketall. Fortsatt er det slik at mange foreldre ikke erkjenner at barna deres har ADHD. Det er tabubelagt, kanskje særlig i en del «vellykkede» strøk som her på Nordstrand. Men hvis barna ikke får den hjelp de trenger så blir jo situasjonen bare verre, sier Skaug som også er opptatt av at det ikke bare negative sider ved det å ha ADHD.

Belastning eller ressurs?

Noe av målet med den nyopprettede foreldregruppen i Bydel Nordstrand, er at foreldre skal kunne utveksle erfaringer.

Det er bydelen som drar i gang denne gruppen, men tanken er at foreldrene selv skal forme og drive gruppen etter hvert, sier Skaug. Temaet for det første møtet er «ADHD - en belastning eller en ressurs?».

Vi skal ikke late som det bare er positivt å ha ADHD. Det er til tider en belastning, men alt det negative kan bli veid opp av det positive. De aller fleste ADHD-barn kan med riktig hjelp vokse opp til å bidra positivt i samfunnet, sier Skaug og legger til:

Det er alltid godt å snakke med likesinnede. ADHD-foreningen arrangerer jo ulike samtalegrupper, men det kan være ok å ha noe lokalt her i bydelen. Jeg har allerede fått noen tilbakemeldinger på at dette er veldig positivt.

Alle er ulike

Marit Skaug sitter i en tverrfaglig samarbeidsgruppe i Bydel Nordstrand som har satt ADHD på dagsorden. Gruppen har blant annet jobbet med brosjyremateriell som skal gjøre det enklere å sørge for at barn og unge med ADHD skal få den hjelpen de trenger.

Disse manualene, og generell informasjon om blant annet rettigheter, er nå å finne på bydelens hjemmesider (www.bydel-nordstrand.oslo.kommune.no) under fanen «barn og unge».

Jeg føler at kunnskapen har blitt mye bedre, men jeg kunne tenke meg å snakke mer om ADHD på vanlige foreldremøter. Det er mange fordommer og jeg skjønner det godt. Jeg hadde også fordommer før jeg fikk et barn med ADHD, sier Skaug og legger til:

Det gjelder å se alle sider ved dem. Man leser om fengsel og narkotika, men alle er ikke like. Noen sliter på skolen. Andre klarer seg bra på skolen, men sliter i sosiale settinger. Jenter med ADHD kan ofte være den stille og innesluttede jenta på bakerste pult, sier Skaug og legger til at barn med ADHD ikke er dummere enn andre selv om de ofte sliter på skolen. Tvert om.

Når man har ADHD så jobber hjernen på høygir. Problemet er at skoleverket krever at alle skal være like, alle skal gjennom det samme nåløyet. Som foreldre til barn med ADHD, så må man velge sine kamper. Ellers blir det bare kjefting. Man kan ikke være like firkantede med disse som med andre barn. Det er viktig at andre foreldre er klar over dette, at man ikke dømmer og tenker at det barnet har ingen grenser hjemme, avslutter Skaug og ønsker samtidig velkommen til møte førstkommende torsdag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere