RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha aktive og sunne barn i den nye idrettsbarnehagen


KLARE FOR INNRYKK: Eli Kaspersen i Idrettsbarnehagene AS (foran), daglig leder Linda Marie Pettersen (t.h.) og fagleder Maiken Sønsterud, leker seg i den nye traktoren før barna kommer.
KLARE FOR INNRYKK: Eli Kaspersen i Idrettsbarnehagene AS (foran), daglig leder Linda Marie Pettersen (t.h.) og fagleder Maiken Sønsterud, leker seg i den nye traktoren før barna kommer. Foto: Alle foto: Ingjerd Sørlie Yri
Egen gymsal, idrettspedagoger blant de ansatte og tre sunne måltider om dagen. Det er noe av det som venter barna i splitter nye Munkebekken Idrettsbarnehage.

ELLINGSRUD: Mandag åpner den nye idrettsbarnehagen på Munkebekken, ett år etter at byggingen startet.

Den 650 kvadratmeter store bygningen står klar til å ta imot 132 barn, fordelt på åtte avdelinger. Da dittOslo besøkte barnehagen torsdag, var de ansatte i full gang med de siste forberedelsene før den første puljen med 80 barn blir tatt imot mandag.

– Vi gleder oss til at det blir barnetegninger på veggene her, sier daglig leder Linda Marie Pettersen, under omvisningen i de nye lokalene med lyse rom og tomme vegger.

– Vi vil jo at barna selv skal sette sitt preg på barnehagen, legger Eli Kaspersen til, som jobber i administrasjonen til Idrettsbarnehage AS.

– Bevisste foreldre

Det er nå ni idrettsbarnehager i Norge, den første ble startet på Ekeberg i 2006. Konseptet er basert på dansk pedagogikk og praksis, og bevegelses- og matglede står i fokus.

I Munkebekken Idrettsbarnehage har de en egen gymsal med ribbevegg og fargerike leker. Dessuten er flere av de 34 ansatte utdannet idrettspedagoger. Barnehagen følger Lov om barnehager og Rammeplanen for barnehager, men legger ekstra vekt på fagområde 2 som omhandler kropp, bevegelse og helse.

– Vi har en bevisst tanke om å knytte fysisk aktivitet inn i leken og ser muligheten for bevegelse i alle fagområder, sier Pettersen.

– Idrett handler om prestasjon og konkurranse. Er det ikke litt tidlig å være opptatt av det i barnehagen?

– Vi legger ikke opp til konkurranser i leken. Idrett handler også om å bevege seg i sosialt fellesskap. Vi bruker elementer fra idretten for å nå våre pedagogiske mål og leken er alltid i sentrum, sier Kaspersen.

Rett bak barnehagen ligger skogen, som skal brukes til lek hver dag.

– Barna skal lære å bruke sansene og vi lager aktiviteter der vi bruker kroppen, forklarer fagleder Maiken Sønsterud.

Idrettsbarnehagene er blitt populære. Ved Østmarka idrettsbarnehage har det stått over 300 på venteliste. Et foreldrepar fikk ikke plass til ett av barna i Ekeberg idrettsbarnehage, og vil kjøre til Munkebekken for at barnet skal kunne gå i idrettsbarnehage.

– Vi merker at foreldre er mer og mer bevisste på hva slags barnehager ungene skal gå i, og mange vil at de skal gå i idrettsbarnehage, forteller daglig leder Linda Marie Pettersen.

LES OGSÅ: Uvanlig prisoppgang over hele byen i juli

Vant parkeringskamp på Ellingsrud

Utfordret smaksløkene

På kjøkkenet kutter barnehagens egen kokk, Dan Hågensen, frukt til de ansatte som var på plass for å planlegge en god og trygg velkomst for både foreldre og barn. Ved siden av han er det et kjøkken tilpasset høyden til barna. Her skal ungene få være med og lage noe av maten de skal spise selv.

– Her får barna lære å bruke kniv. Vi har mye plaster, sier Pettersen med et smil.

I denne barnehagen får barna tre måltider om dagen. Lunsjen er varm og på ettermiddagen får de hjemmelagede rundstykker. Siste året i barnehagen lærer førskolebarna å lage sine egne sunne, næringsrike og smakfulle matpakker slik at foresatte får tips til skolematpakka.

– Barna får utfordret smaksløkene og får prøve mye forskjellig mat. Barna skal oppleve matglede, sier Kaspersen.

De ansatte mener ikke dette vil føre til overdreven fokus på sunnhet i tidlig alder.

– Denne barnehagen er ikke sukkerfri, men sukkerbevisst, noe som betyr at de for eksempel får kake på bursdager som feires felles én gang i kvartalet, forteller Kaspersen.

– Bydelens beste

De ansatte har satt seg et høyt mål for den nye barnehagen, som har venteliste allerede før de åpner.

– Om ett år vil vi at dette skal være Bydel Alnas beste barnehage. Vi vil at lokalmiljøet skal snakke bra om barnehagen og at det gode ryktet har spredd seg, sier Pettersen.

– Hva ungene opplevelser her og forteller om hjemme, er det viktigste, sier Kaspersen, og håper også at barnehagen kan bidra til enda mer aktivitet blant innbyggere i bydelen.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere