*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha bom i Oppsalveien

FRYKTER ULYKKER: – Det er nesten-ulykker her hele tiden, og vi er redde for barna våre, sier Christian Tinnå i Oppsalveien, som er smal, svingete og uten fortau. Gjennomgangstrafikk og bilister som bryter fartsgrensen gjør situasjonen utrygg. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

I Oppsalveien oppstår det stadig farlige trafikksituasjoner, og beboerne frykter alvorlige ulykker. Nå etterlyser de bommen som ble innregulert i 1976.

Klikk på bildet for å forstørre.

ETTERLYSER BOM: Tinnå mener vedtaket om bom og snuplass fra 1976 nå må iverksettes. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

INNKJØRING FORBUDT: Det er ikke lov å kjøre opp Oppsalveien fra Østensjøveien, men mange gjør det likevel fordi det er snarvei til Oppsal. Foto: FOTO: PRIVAT

Klikk på bildet for å forstørre.

SMALT: I den svingete bakken ned mot Østensjøveien er det smalt, og det blir ikke bedre med brøytekanter og glatt føre. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

AUTOVERN: I 2011 kom det opp autovern i bakken, fordi så mange biler kjører ut. Veien har ikke fortau og er skolevei for mange barn, noe som bekymrer Chrstian Tinnå. FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

OPPSAL: – Oppsalveien brukes som snarvei og bilene kommer i full fart nedover, sier Christian Tinnå i Oppsalveien 16.

– Jeg har selv holdt på å bli kjørt ned, og i fjor ble en eldre mann kjørt til sykehus med alvorlige hodeskader etter en påkjørsel der sjåføren stakk av, sier Tinnå.

LES HVA BYMILJØETATEN MENER: – Oppsalveien er ikke eksepsjonelt farlig

Redde for å bli kjørt ned

På 1970-tallet var det flere beboeraksjoner i Oppsalveien, og i 1976 ble det regulert inn bom og snuplass ovenfor den svingete, smale bakken ned til Østensjøveien.

Daværende bydelsutvalg mente imidlertid det ikke hastet med å få iverksatt vedtaket, og 35 år senere har lite skjedd, bortsatt fra at trafikksituasjonen er blitt vesentlig verre.

– Det er ikke fortau, og skolebarn smyger seg mellom gjerder og parkerte biler av redsel for å bli kjørt ned hvis de går i veien, sier Tinnå.

Flere beboere har måttet hugge trær og sette opp speil for å kunne kjøre ut fra innkjørslene, siden gjennomfartsbilistene sjelden respekterer 30-sonen.

– Det er ikke plass til at to biler kan kjøre forbi hverandre. Med brøytekanter er det såvidt plass til én bil. Når det fryser på sklir bilene nedover. Det er satt opp autovern i bakken fordi så mange biler kjører ut, sier Tinnå.

– Store lastebiler med GPS som viser raskeste vei dulter borti trær, gjerdestolper og fotgjengere. Andre kjører opp fra Østensjøveien selv om det er ulovlig, sier Tinnå oppgitt.

I den øverste delen er det fortau, men også her er veien smal, hullete og underdimensjonert for all trafikken.

– Det burde vært parkeringsforbud ved barnehagen. Alle parkerer i veien fordi ingen vil betale for å stå på p-plassen vis a vis. Der er det alltid tomt.

Heller omvei enn ulykker

Tinnå har lagt brev i alle postkassene i veien og fått et tredvetalls tilbakemeldinger fra naboer som er positive til tiltak som gjør Oppsalveien tryggere. Selv om det betyr at de selv må kjøre omveier til/fra Oppsal.

Tinnå har kontaktet politiet og kommunen, og før jul ba han og andre naboer Østensjø bydelsutvalg engasjere seg.

– Sperringen og snuplassen har nå latt vente på seg i over tredve år, men alle som bygger ut må ta hensyn til reguleringen. Nå er det på tide at noe blir gjort, sier Tinnå.

– Jeg vil ikke at sønnen min skal ha det sånn som dette når han vokser opp!

Politiet bekrefter problemene

Ordenssjef og politioverbetjent Morten Østraat på Manglerud politistasjon bekrefter naboenes opplysninger om at Oppsalveien er en problemfylt veistrekning og at den brukes som snarvei mellom Østensjøveien og Oppsal t-banestasjon.

Jeg kan bekrefte at Oppsalveien er en vei vi følger opp med jevnlige kontroller, sier Østraat.

– Det er blant annet fordi bilister ikke respekterer skiltingen. Spesielt om vinteren kan det oppstå farlige situasjoner, men vi får ikke gjort annet enn å håndheve at folk følger hastigheten og skiltet om innkjøring forbudt. Det har vært slik i mange år, sier Østraat.

Bydelsutvalget vil hjelpe

Kristin Sandaker (Ap), leder i Østensjø bydelsutvalg, sier at de vil hjelpe beboerne i Oppsalveien.

– Etter innspillene i åpen halvtime oppfattet vi at dette åpenbart er en sak som haster, så dette tar vi tak i, sier Kristin Sandaker.

Oppsalveien skal først komitébehandles, og så vil den komme opp som egen sak på BU-møtet 20. februar.

– Oppsalveien vil også bli inkludert i en trafikk- og fremkommelighetsplan som skal lages for bydelen, sier Sandaker.

Reguleringen fortsatt gyldig

Selv om det er gått over tredve år siden bommen og snuplassen ble innregulert i Oppsalveien, uten at noe har skjedd, opplyser Plan- og bygningsetaten at reguleringen fortsatt er gyldig.

– En reguleringsplan gjelder helt til den eventuelt blir opphevet med en ny stadfestet plan. Og det som er regulert inn i en plan kan gjennomføres så lenge en plan gjelder, sier informasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i Plan- og bygningsetaten.

LES OGSÅ: Bymiljøetaten mener Oppsalveien ikke er verre enn mange andre veier i byen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.