RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha debattsport i skolen


Debattens mester: Jon Per Persent er regjerende europamester i debattsport. Nå vil han ha sporten inn i Osloskolen.
Debattens mester: Jon Per Persent er regjerende europamester i debattsport. Nå vil han ha sporten inn i Osloskolen. Foto: FOTO: JCI Innovation.
Debattsport bør bli valgfag i skolen! Det mener Jon Per Persent, regjerende europamester i debattsport.

OSLO: En god debatt er grunnleggende for et godt demokrati, mener Jon Per Persent, leder i JCI Innovation og regjerende europamester i debattsport.

– Og derfor bør det innføres i skolen, sier han.

Del på Facebook

Persent trekker frem debattene og fokuset på demokrati etter 22/7, og mener at dette er tidspunktet å få debatten inn i skolen.

– Å kunne debattere på et saklig nivå med fokus på temaet, uten å spore av og bruke hersketeknikker for å vinne, er vitalt for at publikum skal kunne få et utbytte av debatten, og dermed trekke konklusjoner på saklig grunnlag, sier Persent. Han mener at gode debattanter kan bringe vanskelige saker fram i lyset.

Vil utvikle elevene

Persent mener at evnen til å kunne redegjøre for seg i plenum er avgjørende i mange jobbsammenhenger, og med debattsport som valgfag vil elevene kunne utvikle seg i samfunnet.

– Elevene vil lære seg å bygge opp korte taler, holde seg til tema og være presise. De vil lære å bruke språklige og retoriske virkemidler og å snakke overbevisende foran en forsamling, sier Persent. Selv har han drevet med debattsport siden 2004. Han har debattert lokalt, nasjonalt og internasjonalt i JCI Innovation.

En mester

Persent er norgesmester i debattsport fra 2007 og regjerende europamester.

– Jeg startet med det fordi jeg elsker utfordringer, og da JCI Innovation manglet en debattant på Nasjonalkongressen i 2004 fikk jeg et kræsjkurs, før jeg kastet meg ut i det og endte i finalen, forteller Persent.

Det ga mersmak, og han har brukt hver anledning som har bydd seg til å trene og konkurrere i debattsport siden.


 

JCI kan kurse elevene


Present og JCI Innovation er tydelige på hvordan debattsport kunne etablert seg i Osloskolen.

– Når flere skoler har debattsport som valgfag, kan skoler arrangere konkurranser seg imellom, og på sikt kan nasjonale skolekonkurranser i debattsport arrangeres på samme måte som det finnes skolekonkurranser i matte og andre fag, sier Persent.

Og hvordan skal elevene lære seg debattkunsten?

Persent har løsningen på det også;

– I JCI har vi mange dyktige trenere som kan holde kurs og treninger i debattsport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere