*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha dialog om Munch

MUSEUMSENGASJERT: Jan Bøhler og Hans Christian Lillehagen vil komme i dialog med byrådet om Munch-museets videre skjebne på Tøyen.

Ap-politikerne Hans Christian Lillehagen og Jan Bøhler vil ha byrådet på banen når det gjelder fremtiden for Munch-museet på Tøyen.

TØYEN: I 2014 skal museet flyttes til den nye bydelen i Bjørvika. Hva som da skjer med dagens Munch-museum på Tøyen er uvisst. Ap-politikere liker ikke at spørsmålet ser ut til å være i det blå. En arbeidsgruppe er satt ned av bystyret, men ingen møter er ennå kommet istand. Bydelsutvalgets leder, Hans Christian Lillehagen, ønsker medbestemmelse og dialog med byrådet.

Hva skjer?

Ap tapte slaget om flytting av Munch i bystyret i fjor. Høyre, Frp, Venstre og SV sikret flertall. Men det ble gjort forpliktende vedtak om å satse videre på Tøyen etter at Munch har flytta. Arbeiderpartiet kan ikke se at dette punktet er fulgt opp fra byrådets side.

– Vi ønsker å være med i prossesen og tilbyr oss en dialog med byrådet. Vi ønsker oss et fokus på Tøyen, sier Hans Christian Lillehagen til Østkantavisa.


Han får følge av Oslo Aps leder, Jan Bøhler. Ifølge Bøhler er det en tragedie at man river opp en grunnstein, uten å ha en klar plan for hva som skjer videre. Hans innvending mot prosessen så langt er at kommunen ikke har utreda hva bygningene er egnet til.

– Vi må ikke komme dithen at vi bare selger alt sammen. Det burde ligge en plan i bunn for hva bygningene skal brukes til, mener Bøhler.

Det ligger stolt Ap-historie bak Munch-museet på Tøyen. Werna Gerhardsen bidro i sin tid sterkt til å bringe museet til østkanten.

Frykter salg

– Det lå en veldig god tenkning bak. Man ville ruste opp østkanten. Dette var epokegjørende, sier Bøhler. På den bakgrunn synes de to fra Ap det vil være tragisk om Tøyen blir "glemt".

– Byrådet bruker Munch som brekkstang for å få solgt næringseiendommer i Bjørvika til høyest mulig pris. Det tapet som påføres Tøyen, er kommunen ansvarlig for å dekke, mener Lillehagen.


Bøhler synes det er et svik mot Tøyen, dersom flyttingen påfører området et tap som ikke erstattes.

– Hele Tøyen er ei pakke, et kluster av museer. Man svikter jo konseptet Tøyen ved å flytte ut Munch. Nå må vi satse på Tøyen, ikke bare selge det før vi har en plan. Man risikerer å la Tøyen seile sin egen sjø, sier Bøhler.

Stramt skjema

Lillehagen peker på det faktum at byrådet selv har en stram tidsplan for utvikling av Bjørvika. Alt skal være i boks før kommunevalget i 2011.

Han advarer mot hastverk i en så viktig sak.

– Skandalen med Holmenkollen viser at her må man ta det med ro. Vi må ta oss tid til å finne gode løsninger og prosessen må komme igang. Det er også kritikkverdig at Munch-museet heller ikke har noen egen direktør som kan tale museets sak, sier BU-lederen.


Flere ideer har vært lansert for hva som kan komme på Tøyen når Munch flytter ut. Bøhler ser dette mest som luftig prat. Nå må det komme noe mer konkret på bordet, sier han. – Vi vil ruste opp, ikke bygge ned. Den videre bruken av Munch-museet blir blant våre hovedsaker i kommunevalget i 2011. Det må komme noe som er minst like attraktivt som idag, varsler lederen av Oslo Ap.

De ber også politikere fra Venstre og KrF komme på banen i saken.

– Det er et uttrykt ønske i bystyret at vi skal satse på Tøyen. Byrådet må lytte til de vedtakene som er gjort. Vi ser jo at Venstre og KrF er positive til å satse på Tøyen, sier Lilleahgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag