Vil ha flere p-plasser og boliger på Oppsal

Obos vil jobbe videre med Oppsal senter, men sier de er avhengig av flere boliger og flere utendørs p-plasser enn det Plan- og bygningsetaten legger opp til.

OPPSAL: Mandag 7. mars er det høringsfrist for reguleringsplanen for nye Oppsal senter.

Mens Obos foreslår nybygg i opptil ni etasjer, 140 leiligheter og 90 utendørs parkeringsplasser, vil Plan- og bygningsetaten (PBE) ha 1-2 etasjer lavere og mer oppdelte bygg, 110 leiligheter og bare 25 parkeringsplasser ute.

LES OGSÅ: Vil ha lavere bygg på Oppsal senter

Vanskelig å gjennomføre

PBEs forslag har fått støtte av Oppsal samfunnshus, Oppsal Vel og Østensjø bydelsutvalg.

Obos på sin side mener det alternative utbyggingsforslaget ikke er et kompromiss, og at det vil være vanskelig å gjennomføre.

LES OGSÅ: Håper på enighet om Oppsal senter

– Vi har vårt eget forslag som vi synes er godt, men vil likevel kna prosjektet videre for å se om det er mulig å møtekomme merknader på enkeltområder. Det er vi vant til, men vi er avhengig av nok volum, boliger og parkeringsplasser for å kunne realisere prosjektet, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen og eiendomsutvikler Dag Christer Øverland i Obos.

Dramatisk få p-plasser

– Vi må se om det er andre måter å bygge på, men er helt avhengig av de utendørs parkeringsplassene vi har foreslått, sier Pettersen og Øverland.

De begrunner det med at mange kvier seg for å bruke parkeringshus, og at det antall utendørsplasser som PBE foreslår er altfor lite.

– Det vil bli dramatisk for senteret med bare 25 utendørs parkeringsplasser. I tillegg vil det bli praktisk umulig å håndtere trafikken inn og ut av området med så lite areal PBE har satt av. Det skal jo være innkjøring til p-huset også, derfor har vi lagt opp til en liten rundkjøring for å få trafikkflyt, sier Øverland.

P-plasser er livsnerven

– Alle er enige om at noe må gjøres med Oppsal senter. Men hvis det nye senteret ikke tilfredstiller kravene folk har, vil de dra et annet sted, sier Pettersen og Øverland.

De forteller at omsetningen på Oppsal har snudd og går nedover, mens det i sammenlignbare sentre går oppover.

– Vi må snu den negative spiralen, og p-plasser er livsnerven til et kjøpesenter. Vi må ha det, så der er vi uenige med PBE, sier Pettersen og Øverland.

Senteret viktigst

Obos presiserer at hovedformålet med utbyggingen er å oppgradere nærsenteret for å opprettholde Oppsal som et attraktivt sted å bo og handle.

PBE vil ha færre utendørs parkeringsplasser til fordel for mere grønt, noe Obos ikke er enig i.

– Det er vi som har lansert ideen om torget og møteplassen, men vi kan ikke bruke all plassen på dette, sier Pettersen og Øverland.

– Oslo trenger mange boliger, og det er vedtatt at man skal bygge ut ved kollektivpunkter. Er det da riktig å legge til rette for en utbygging på Oppsal som er et minimum av hva tomta tåler?

Stor interesse

Obos forteller at det er stor interesse for de nye boligene som er planlagt ved senteret.

– Vi har hatt telefonstorm fra folk som vil flytte inn, og 250 mennesker har satt seg på liste. Det er ikke så vanlig før man har startet markedsføringen, sier Øverland.


Det er en overvekt av seniorer som ønsker seg lettstelte leiligheter, og Obos regner med at nesten alle kjøperne kommer til å være fra nærområdet.

I tillegg til boliger og en restaurant/kafé som kan betjene det nye torget utenom senterets åpningstider, vil Obos utvide kjøpesenteret med 1500 kvadratmeter.

– Det blir plass til flere forretninger, og Meny vil bli dobbelt så stor og få flotte ferskvaredisker, sier Pettersen.

Tvilende til barnehage

Barnehage i tilknytning til senteret, som PBE foreslår, er Obos tvilende til.

– Vi bygger masse barnehager, men er usikre på om det passer her. Det blir veldig mange funksjoner på et sted. Senteret skal ha forretninger, boliger, kontorer, parkeringsplass, være møteplass og en grønn lunge. Vi tror det blir for mange formål med en barnehage her også. Det må da finnes mer egnede steder enn her, sier Øverland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.