Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha gratis aktivitetsskole

Ikke alle barn har muligheten til å gå på Aktivitetsskolen. Nå vil Ap gjøre plassene gratis.

GRANSTANGEN: Bystyremedlemmene Trond Jensrud og Khalid Mahmood (Ap) er bekymret for de elvene som ikke går på Aktivitetsskolen (tidligere SFO). Nå vil de kutte i prisene, og på sikt gjøre hele tilbudet gratis.

I dag koster en heldagsplass 2375 kroner, dersom foreldrene tjener mer enn 300.000 kroner i året.

– Problemet er at det er mange som rett og slett ikke har råd til å ha barna på Aktivitetsskolen, sier Trond Jensrud. Han mener barna går glipp av mye.

Halv pris

Leder på Gran Aktivitetsskole, Anne Olsen, bekrefter at det er mange som starter, men som må slutte på Aktivitetsskolen i løpet av året.

– Det er rett og slett for dyrt. Er det snakk om søsken, så makter ikke foreldre å betale, forteller hun.

Ap ønsker å halvere prisen for de foreldrene som tjener under 300.000 kroner i året. I tillegg vil de ha søskenmoderasjon.

– På sikt vil vi at det blir gratis. Bakes Aktivitetsskolen inn i en heldagsskole, tror vi at kostnadene vil minske, sier Khalid Mahmood, og legger til at dersom de får gjennomslag, så vil alle barna ha de samme mulighetene.

– For å sammenlikne; I barnehagen er barna hver dag, hele dagen. På Aktivitetsskolen er barna noen timer. Barnehagen er billigere. Det er merkelig, sier Olsen.

Store forskjeller

Ap-politikerne forteller at det er store forskjeller mellom øst og vest.

– På Ullevål skole går 89,9 av elevene på Aktivitetsskolen, på Lilleaker går 96,3 prosent der. På Gran er det 31,2 prosent. Det bekymrer oss, sier Jensrud.

– Alle barna bør ha muligheten til å gå på Aktivitetsskolen. Sosialiseringen er veldig viktig, det gir verdifull læring, sier Mahmood.

Olsen er helt enig.

– Dette er barnas fritid og de får muligheten til å utfolde seg. Det er viktig, for det er jo så lite tid om dagene. Litt fri lek og sosialisering er faktisk det viktigste, mener hun.

Felles pott

Jensrud påpeker alle aktivitetene som byrådet ønsker å legge inn i Aktivitetsskolen.

– Alt fra leksehjelp til musikk. Siden det ikke er alle som har råd til å betale regningen, vil mange barn gå glipp av det andre barn får med seg, kommenterer han.

Ap ønsker at alle pengene som fra regningene til Aktivitetsskolen skal puttes i en felles pott for Oslo.

– Da blir det en felles pott som vi fordeler utover til de stedene i Oslo som trenger det mest i forhold til midler, sier Jensrud.

De stedene som har liten andel av elver har en lavere inntekt og har råd til mindre aktiviteter, enn de stedene som har mange elver.

– Så må kommunen betale litt. Det har vi råd til, sier Jensrud

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar