*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha gratis barnehage til alle

Rektor Karin Eger ved Gamlebyen skole ønsker seg gratis barnehage til femåringene i bydelen. SVs Heikki Holmås går til valg på å gjeninnføre ordningen. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Større læringsevne og tryggere unger, var noe av resultatet rektor Karin Eger ved Gamle- byen skole merket, da alle barna hadde gratis barnehage. Nå ønsker hun ordningen tilbake.

GAMLEBYEN: Vi merket at barna hadde en helt annen sosial kompetanse. De var på en måte «inskolert» allerede. De var også mye tryggere og det ble rett og slett mindre gråt og tenners gnissel, forteller rektor ved Gamlebyen skole, Karin Eger.

Savner tilbudet

Foreldrene var også vant til å forholde seg til klokkeslett, de var vant til å lage matpakker og til å ta i mot beskjeder, sier Eger.

Hun har jobbet ved skolen siden 1994 og så gode fordeler av at alle elevene hadde gått i barnehage. I perioden 1996-2007 fikk alle femåringer i bydelene i Oslo indre øst tilbud om gratis halvdagsplass i barnehage. Ordningen ble finansiert via Handlingsporgram Oslo indre øst, som var et spleiselag mellom kommue og stat.

I 2007 falt imidlertid tilbudet bort, og satsingen ble flyttet til Groruddalen. Nå vil rektor Eger ha tilbudet tilbake.

Vi var veldig glad for dette. Det var ikke noe skille mellom barna, men alle som bodde i indre øst fikk det samme tilbudet, sier Eger, som nå får støtte fra stortingspolitiker, Heikki Holmås (SV), som kommer med et av høstens første valgløfter.

Valgløfter

Vi går til valg på dette, og det skal vi få til hvis vi vinner valget, sier han, og mener at man bør klare å finansiere dette via statlige midler. Høyre og Fremskrittspartiet som sitter med makta i Rådhuset ønsker ikke en videreføring av ordningen, slik den var, men som god SV-politiker mener Holmås at alle skal få det samme, og dermed også gratis barnehageplasser.

Alle vet at de første årene på skolen er de viktigste. Hvis man ikke lærer å lese og skrive vil man henge etter og det er mye større sjanse for at man faller fra etterhvert, sier Holmås, som ønsker å gjøre tilbudet med gratis barnehage landsdekkende.

Klarer seg bedre

Vi mener det er noe av det viktigste for bedre integrering. Internasjonal forskning viser også at de barna som har gått i barnehage klarer seg bedre på skolen senere, sier Holmås, som får full støtte fra rektor Karin Eger.

Vi er opptatt av å gjøre skolestarten til en god opplevelse, og derfor var vi veldig glad for dette tilbudet, sier hun.

Førstkommende mandag tar hun i mot rundt 40 ny førsteklassinger på Gamlebyen skole. Av disse har rundt 60 prosent av disse minoritetsspråklig bakgrunn. Disse er tradisjonelt underrepresentert i barnehagene i forhold til etniske nordmenn, men med et gratis tilbud viser erfaring at flere minoritetsspråklige benytter seg av barnehagetilbud.

Eger mener barna i større grad var forberedt til skolegang og læring når de allerede hadde vært i barnehage, men legger til at alle blir tatt i mot på best mulig måte også uten barnehagegang.

Selvfølgelig legger vi til rette for barna nå også, men du vet at det er to oppgaver vi som skole har vi skal stille krav til elevene og vi skal degge for dem, smiler hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag