RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Vil ha kølapp med lyd

Bydel Vestre Aker har kartlagt tilgjengeligheten i bydelen. Handlingsplan for universell utforming er klar.

HUSEBY: Anne Fjermeros (A) og Anita Asdahl Hoff (H) sitter i helse- og sosialkomiteen og har begge vært med på arbeidet med handlingsplanen.

En forutsetning

– Universell utforming betyr at det legges til rette for at alt skal være tilgjengelig for alle, sier Fjermeros.

– Det er en overordnet politisk målsetting at ALLE skal ha mulighet til å delta i samfunnet på lik linje. Det har med respekt og verdighet å gjøre, sier Asdahl Hoff.

– Nå er det kartlagt veldig mye for å se hvordan det står til i bydelen når det gjelder tilgjengelighet. Det har vært en stor jobb med stort engasjement fra representanter fra en rekke brukerråd og komiteer sier Fjermeros.

– Alt fra kommunale tjenestesteder som skoler, barnehager, sykehjem og eldresentre til private som tannleger, leger, fysioterapeuter og dagligvarer er sjekket. Tilgjengelighet til T-bane, idrettsanlegg, lyskryss, hoteller, kirker og cafeer og mye mer inngår i undersøkelsen. For oss har det vært en enorm læringsprosess. Tidligere har jeg ikke forstått hvor vanskelig det kan være for funksjonshemmede og hvor lite som skal til for å bedre situasjonen, sier Asdahl Hoff.

– Små ting som for eksempel uthevede heisknapper, slik at blinde eller svaksynte selv kan finne ut hvilken etasje de skal til, er til stor hjelp for dem det gjelder. Opphevede linjer som viser ytterkant på trapper er et annet eksempel. En ting vi er blitt oppmerksomme på er kølappsystemet på steder som NAV, postkontorer og apotek. Det bør være digital lyd når man trekker kølapp. Det er jo ikke mulig for blinde å vite nummeret de trekker. Ledelinjer og automatiske døråpnere er også til stor hjelp for mange, sier Fjermeros.

– Høyre ønsker også å ta inn et nytt element. Det gjelder elektromagnetisk stråling. Vi er klar over at dette er et omstridt tema, men vi kan vise til undersøkelser, blant annet i Sverige, som viser at 3 prosent er plaget av elektromagnetisk stråling. Når de er i offentlige lokaler, blir de på grunn av stråling fra ulike kilder definert som funksjonshemmete. For å være føre var har vi bedt byrådet om at barnehager og skoler skal erstatte trådløse nettverk med kabel og at man skrur av mobilen i undervisningstiden. Dette er tiltak som allerede er gjennomført i Sola kommune, sier Asdahl Hoff.

Rimelig god

Hva er resultatet av undersøkelsen om tilgjengelighet.?

– Tilgjengeligheten til bydelens publikumsrettede virksomheter er rimelig god, men det er likevel rom for forbedringer mange steder, sier Fjermeros.

– Høyre vil fremme forslag om at i hvert fall kommunens aktører sørger for å være universelt utformet og ikke bare har løsninger ved behov, sier Asdahl Hoff.

– Vi merker at det er større forståelse for viktigheten av tilgjengelighet for alle i samfunnet enn tidligere, sier Fjermeros.

– Bevisstheten rundt dette øker. En gladsak er for eksempel at utbygger av Vinderenborgen inviterte utvalgets leder, Reidar Sundby og meg for å gjennomgå prosjektet. Der fikk vi komme med innspill, som det ble tatt hensyn til, sier Asdahl Hoff.

Rapporten om undersøkelsen og handlingsplan ligger på bydelens nettsider.

– Den skal distribueres til alle berørte parter som er omtalt, samt næringsdrivende. Vi ønsker at rapporten skal brukes til å hente ideer, sier Asdahl Hoff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere