*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha klassekamp

Leder i LO Oslo, Roy Pedersen vil utjevne forskjellene mellom øst og vest i Oslo, og ser gjerne at klassekamp kommer øverst på agendaen i neste års valgkamp. Foto: FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Fagbevegelsen mener politikerne må ta innover seg at Oslo fortsatt er en klassedelt by.

YOUNGSTORGET: – Vi er opptatt av veldig mye, men når vi koker det ned handler det mye om klasseforskjeller, sier leder av LO Oslo, Roy Pedersen.

I forkant av valget neste år, lanserte LO Oslo for en tid tilbake 59 punkter de ønsker partienes tilbakemeldinger på. Øverst på lista står klassekamp.

– Vi vet at man lever i gjennomsnitt ti-tolv år kortere på østkanten, man har lavere inntekt, dårligere helse og det er mer fattigdom på østkanten. Mange av kravene vi har handler om å snu denne trenden, sier Pedersen.

Fattighuset: – Oslo er en delt by

Byrådet: – Oslo er ikke en delt by

Overrasket

– Du er ikke redd for å ta i bruk det litt betente ordet «klassekamp»?

– Jeg synes det er lurt. Det er jo klassespørsmål det handler om. Dette er ikke noe nytt, men det overrasker meg at disse skillene fortsatt finnes. De gir seg kanskje utslag i andre former enn tidligere, men de finnes fortsatt, sier Pedersen.

Forrige uke la byrådet fram sitt forlsag til Oslo-busjett 2011. Her ble det kuttet i driftsbudsjettene til både bydeler og skoler, som er viktig premissleverandører for utjevning av forskjells-Oslo. Kuttene blir beskrevet som «mindre dramatiske» og som en nødvendighet, på grunn av befolkningsveksten i hovedstaden.

Vil ikke ha «Robin Hood-politikk»

I morgen legges statsbudsjettet fram. I fjorårets valgkamp fikk de rødgrønne gjennomslag for gratis kjernetid i barnehagene i blant annet Bydel Gamle Oslo. Pedersens håp er at dette videreutvikles.

– Vi ønsker en trinnvis utvikling av gratis barnehage og SFO. Undersøkelser viser jo at gratis kjernetid har fungert og lærere melder tilbake at barn som har gått i barnehage blant annet har bedre norskkunnskaper. Det gjør dem bedre rusta til skolehverdagen, sier Pedersen.

Pedersen mener både gratis barnehage og SFO vil gi fordeler på tvers av bydelsgrensene, der man unngår en form for «Robin Hood-politikk».

– Vi skal ikke ta fra det ene og gi til det andre, vi vil ha en utvikling som kommer flere til gode, sier han.

Vil ha mer av «alt»

Det er ingen liten ønskeliste LO kommer med til partiene. Men Roy Pedersen påpeker at med forventet befolkningsøkning på et par hundre tusen i åra som kommer, trenger man mer av «alt».

– Vi er opptatt av en helhetlig utvikling. Vi trenger flere arbeidsplasser, flere boliger, bedre – og mer – kollektivtransport og flere fritidstilbud når Oslo vokser. Vi mener også at Oslo skal utvikle seg som en offentlig eid og drevet kommune. Vi tror ikke det er lurt at de private får sugerør ned i kommunekassa, sier Pedersen, som ved flere anledninger tar til kraftig motmæle mot så kalt offentlig-privat samarbeid (OPS), der private kjøper og vedlikeholder offentlige bygg.

– Samtidig har det vel vist seg at kommunen ikke har klart å vedlikeholde for eksempel skolebygg. Er det ikke da bedre at private aktører kommer på banen?

– Det er jo ikke billigere å la private slippe til, tvert i mot, det blir dyrere for kommunen på sikt, sier Pedersen.

– Men det blir jo i alle fall gjort? Kommunen har jo ikke klart å vedlikeholde sine egne bygg?

– Det er klart at kommunen ligger etter med vedlikeholdet, men det må ligge en vilje til oppussing der. Det gjør det ikke bestandig med det styret vi har nå, sier Pedersen.

Krever svar

LOs endelige krav til partiene vil bli sendt ut så fort de er endelig vedtatt. Svarene ønsker Pedersen å offentliggjøre, for å klargjøre politikken til partiene.

Og får han ett ønske oppfylt, vet han i alle fall hva det er:

– At forskjells-Oslo blir løftet i valgkampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.