*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha kveldsåpne barnehager

Kvelds- og nattåpne barnehager er et tema som stadig er under diskusjon. Aleneforeldreforeningen vil legge forholdene til rette for å utvide åpningstidene i barnehagene.

OSLO ØST Det er tid for å tilpasse barnehagene den moderne familesituasjon, sier Stig Rusten, leder i Aleneforeldreforeningen.
Erfaringene fra Sverige tilsier at både foreldrene og barna er fornøyde. Der har de hatt både kveldsbarnehager og nattbarnehager i mange år, sier Rusten.

Samfunn i endring

Rusten påpeker at stadig flere foreldre opplever en konflikt mellom arbeidstid og barnehagetid. Dette mener han det er på tide å forandre på.
Vi lever i et samfunn i endring der stadig flere arbeidsgivere krever at man jobber utover vanlig arbeidstid. De fleste barnehager stenger klokka fem på ettermiddagen. For mange er dette for tidlig i forhold til arbeidstidene, sier Rusten.
I følge Rusten opplever Aleneforeldreforeningen at mange foreldre faller utenfor arbeidsmarkedet, fordi barnehagetilbudet ikke har "fulgt med i tiden".
Det å bli alene med barn betyr ofte at man blir alene om de forpliktelser man før var to om. Derfor er det viktig å kunne ha stor grad av fleksibilitet, sier han.
Han understreker at det ikke er meningen at barna skal være lenger tid i barnehagen, men bare på andre tidspunkter.
Jeg ser ikke noe problem i at barna er der på ettermiddagen istedet for på formiddagen, sier Rusten.

Venstre positive

Oslo Venstre ønsker å legge til rette for det de kaller "en åpen og inkluderende barnehagepolitikk".
I en tid med stadig mer fleksible arbeidstider, og flere aleneforsørgere, bør samfunnet kunne legge til rette for at barnehager er et tilbud for barna når foreldrene er på jobb, uansett når på døgnet dette måtte foregå, sier Ronny Fagereng, Venstres BU-representant og gruppeleder i Gamle Oslo.
Bydelsutvalget i Gamle Oslo ba i januar bydelsdirektøren om å vurdere behovet for kvelds- og nattbarnehager i bydelen.

SV skeptiske

Barnehager er et pedagogisk tilbud. Hvis det blir kvelds- og nattilbud vil det være mer barnepass, argumenterer SVs Randi Røvik.
BU-representanten mener hensynet til barna må gå først, og at det er arbeidslivet som i større grad må tilrettelegge for småbarnsforeldres behov.
Alle som har hatt små barn vet hvor viktig det er for barn med stabilitet, særlig rundt det med soving, sier Røvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.