RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha mer åpenhet


Ragnar Leine (R) ser alvorlig på det han mener er et brudd på Vær Åpen-plakaten i bydelen.
Ragnar Leine (R) ser alvorlig på det han mener er et brudd på Vær Åpen-plakaten i bydelen.
Ragnar Leine (R) ser alvorlig på henvendelsene fra bydelsansatte som ikke tør uttale seg i media. Bydelsdirektør Heidi Larssen avviser kritikken.

GRÛNERLØKKA: Vi har fått kjennskap til at ansatte i bydelen har blitt sterkt frarådet å uttale seg til mediene dersom de kommer med kritikk eller synspunkter som ikke deles av ledelsen i bydelen. De har blitt truet med sin lojalitetsplikt som ansatte i bydelen, forteller Ragnar Leine, gruppeleder i Grünerløkka Rødt.

Kritiske ansatte

Østkantavisa har tidligere skrevet om bydelsadministrasjonen i Bydel Grünerløkkas planer om en omorganisering av barnehagetjenesten. Etter den nye modellen skal barnehagene organiseres i enheter og hver enhet skal styres av en enhetsleder og en fagleder. Leine kan fortelle om flere barnehageansatte som har vært kritiske til omorganiseringen og som har ønsket å uttale seg til media.

Da har de blitt henvist til lojalitetsplikten av bydelens ledelse, forteller Leine.

Han ser svært alvorlig på det han mener er et klart brudd på Vær Åpen-plakaten som byrådet i Oslo har vedtatt.

At folk møtes med trusler om lojalitet hvis de uttaler seg om forhold som berører deres egen arbeidssituasjon er alvorlig. Dette har ingenting med lojalitet å gjøre. Det er vanlige borgerrettigheter, som alle ansatte i bydel skal ha. Så lenge de understreker at de kommer med private meningsytringer skal de få uttale seg fritt, fortsetter han.

Ikke enestående

Leine tror ikke dette er noe enestående tilfelle.

Jeg tror vi kan finne flere situasjoner der folk ikke tør å snakke åpent. Mange som vil uttale seg til pressen, vegrer seg når de skjønner at det kan medføre ubehag, sier han.

Leine har nå skrevet et brev til bydelsdirektøren der han etterlyser tiltak for at informasjonen i Vær Åpen-plakaten skal komme ut til de ansatte i bydelen

Det er viktig med informasjon om hvilke rettigheter og plikter man har som ansatt. Det gjelder i alle ledd, spesielt ledelsen og de med personalansvar, bør være godt kjent med Vær Åpen-plakaten. Ansatte blir usikre på hva som kan skje hvis de uttaler seg til pressen når de blir truet med lojalitetsplikt. Vær Åpen-plakaten må overstyre eventuelle avtaler om lojalitet, understreker han.

Følger regelverket

Leine ønsker nå at bydelsansatte skal få mulighet til å snakke i Åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtene.

Dette har Rødt også foreslått tidligere, men da ble vi nedstemt. Det ville ha sikret forbedring av muligheten til å komme til orde, sier han.

Det er rikig at ikke hvem som helst kan uttale seg om hva de måtte ønske på vegne av bydelen. Vi har regler for hvem som skal uttale seg. Dette fordi det er viktig at det er den som kjenner til saken best som gir uttalelser på bydelens vegne, forteller bydelsdirektør Heidi Larssen.

Hun avviser kontant kritikken fra Leine, og understreker at alle ansatte gjøres grundig kjente med Vær Åpen-plakaten.

Jeg skjønner ikke helt hva som er problemet. Som privatperson har du lov til å mene akkurat det du vil. Vær Åpen-plakaten ligger ute på våre internsider, og de ansatte blir gjort kjent med den både som nyansatte og under medarbeidersamtaler, forsetter Larssen.

Vanskelige grenser

Hun understreker at det i enkelte tilfeller kan være vanskelige å trekke opp grensene for når man er privatperson og når man utttaler seg på vegne av bydelen.

Da må vi ta en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Hvis man sier noe som ansatt, vil det være uheldig hvis det oppfattes som en uttalelse på vegne av bydelen. Hvis barnehageansatte skal uttale seg som ansatte, blir det en lojalitetskonflikt. Dette vil bli diskutert ytterligere når de nye etiske retningslinjene kommer, men vi er nøye på å følge Vær Åpen-plakaten i bydelen, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere